Úvod > Aktuality > Co musíte zažít v září? Vinobraní, dny otevřených dveří i svatováclavské slavnosti
Životní styl

Co musíte zažít v září? Vinobraní, dny otevřených dveří i svatováclavské slavnosti

  • Vydáno29. srpna 2023
V září utichá ruch letních kin, výletní plavby a vlaky omezují provoz na soboty a neděle a zvolna se začínáme poohlížet po zábavě pod střechou. Září je ale také měsícem vína a vinobraní, a určitě nebude na škodu připomenout si blížící se oslavy svatého Václava.
V září sice některé skvělé výstavy končí, ale jiné – neméně skvělé – začínají. Takže kde si s portálem Kudy z nudy užijete září do posledního dne a minuty?
 

Září na kolejích                           

VlakJeště před několika lety byl železniční depozitář Národního technického muzea vedle depa Českých drah v Chomutově přístupný jen dvakrát do roka, ovšem od roku 2020 si můžete několik desítek historických lokomotiv a dalších kolejových vozidel včetně těch, kterými cestovaly naše prababičky, prohlížet až do konce října, a to od pátku do neděle od 10 do 17 hodin. V sobotu 30. září se také naposledy konají letošní výletní jízdy na mladějovské úzkokolejce s doprovodným programem. Z Mladějova na Moravě se můžete vydat v 9:00 na Novou Ves, v 11:20 na Hřebeč a v 15:10 na Novou Ves. Poslední zářijový den se bude navíc konat velká slavnost všech fandl železnic – Den (mladějovské) železnice!

Den železnice se bude slavit ale i na jiných místech. Například 16. září v areálu železniční stanice Česká Třebová, o den později 17. 9. v Trutnově a o týden později 28. 9. v Karlových Varech nebo 30. 9. Liberci. Speciální vlaková souprava Cyklohráčku vás i letos doprovází (již osmým rokem) při vašich cestách za výlety. Jezdí z Prahy hl. n. do Slaného (Zlonic) opět každou sobotu, neděli a státní svátkydo 29. října. Cyklohráček pro malé i velké dobrodruhy jezdí stále za standardní tarif Pražské integrované dopravy (PID) či tarif Českých drah (ČD).
 

Na Tetín za Ludmilou

tetínV září si každoročně připomínáme zavraždění svaté Ludmily, první české i slovanské světice, babičky budoucího sv. Václava, zakladatelky vládnoucí dynastie. Největší vzpomínkové akce se tradičně konají na Tetíně, kde byla sv. Ludmila úkladně zabita. Symbolem vzpomínky na první českou kněžnu a světici svatou Ludmilu, babičku a vychovatelku knížete Václava, je Tetínská pouť. Letos se ve dnech 17. a 18. 9. můžete těšit na koncerty, trh, celosvětový sraz Ludmil a Bořivojů, Burčáková slavnost, pestrý program pro děti, historické přednášky, pouťové atrakce a plno dalších zajímavostí! Podle legendy zemřela sv. Ludmila na Tetíně 15. září 921. Letos tedy od tohoto činu uplyne 1101 let.
 

Víno budiž pochváleno!

Kde jinde byste si měli užít víno a burčák do sytosti než na vinobraní? Nabídka kam se vydat je jako každý rok pořádně bohatá. V Čechách například vynikající vína ochutnáte ve dnech 8. a 9. 9. na Vinohradském vinobraní v Praze, 9. 9. v plzeňském Bolevci nebo 16. a 17. 9. na vinici sv. Kláry v pražské Troji. Za doprovodu historického a kulturního programu čekají 16. 9. návštěvníky i místní v Litoměřicích na Litoměřickém vinobraní. Velmi oblíbenou akcí je také Mělnické vinobraní, tradiční třídenní slavnost vinařů, dobrého vína a zábavy se letos koná od 15. do 17. 9.

VínoNa Moravě se chystá od 15. do 16. 9. slavné Bzenecké krojované vinobraní a originální je 16. 9. Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích! Zde vás také ve stejný den potěší Hudbobraní ve Valtickém Podzemí. Těšit se můžete na cimbálky a ženské pěvecké sbory. Velikou akcí je Velkopavlovické vinobraní, které potrvá od pátku 15. do soboty 16. 9.

Také další týden pokračují vinobraní a akce pro milovníky vín. Pražáci si užijí lahodného moku při Vinobraní na Grébovce 22. – 23. 9., kde se bude mimo jiné podávat burčák z vlastních historických vinic. Mikulov nabídne 23. 9. Festival bio vín a sýrů, ve dnech se také koná oblíbené Karlštejnské vinobraní, které se koná ve dnech 23. a 24. 9. Tradiční podzimní lisování hroznů, prodej burčáku, ochutnávka vín a gastronomických pochutinami čáká návštěvníky 30. 9. na Sedleckém vinobraní.
 

Dny NATO v Ostravě

Dny NATODny NATO v Ostravě jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní akcí ve střední Evropě. Ty letošní se budou konat 16. a 17. 9. 2023. Hlavní program, který se odehrává na Letišti Leoše Janáčka Ostrava se skládá z prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů. Na Dnech NATO & Dnech Vzdušných sil AČR zazáří Armáda České republiky představením nové  techniky, která byla zařazena do její výzbroje a díky našim partnerům i ta, s jejímž pořízením se plánuje. Ze Slovenska se můžete těšit na osvědčené vrtulníky UH-60M Black Hawk, které se přestaví třikrát v řadě. Jeden v dynamické a druhý v statické ukázce. Vzdušné síly Německa představí osm letounů a vrtulníků. Transportní obr A-400 se představí v průletu i během výsadku. Na statické ukázce najdete například bojový letoun Tornado, premiéru bude mít lehký vrtulník pro speciální síly H145M. Polské vzdušné síly přiletí v plné parádě! Na co se můžete tešit? Například na tři letecké dynamické ukázky nadzvukových letadel v a jeden exkluzivní low pass. Nebude chybět ani bezpilotní letoun Bayraktar. Rakousko letos posílá černého jestřába – na statické ukázce si prohlédnete vrtulník Black Hawk ve verzi S-70.
 

Zoo Praha oslaví 92 let

gorilaVe středu 28. září se v Zoo Praha uskuteční jubilejní slavnost k 92. výročí otevření zoologické zahrady. Za více než devět dekád své existence prodělala obrovský rozvoj: od malých betonových kotců a ohrad se posunula k tematickým a prostorným biotopovým expozicím bez viditelných bariér. Nejnovějším počinem je otevření Rezervace Dja – nový pavilon goril na koci září 2022 simulující kamerunský deštný prales na ploše 7 700 m2, ve kterém mimo goril žijí také osináci, talapoini, štětkouni či kaloni. V lednu 2023 přibyly do Pavilonu šelem a plazů krásné agamy límcové, které Zoo Praha chová vůbec poprvé v historii.

lední medvědV současné době se připravuje nová expozice pro lední medvědy. Ta současná pochází z 30. let minulého století a je absolutně nevyhovující. Medvědům se dostane zbrusu nové krásné expozice s názvem Arktida, která vznikne v severozápadním cípu areálu zoo, kde jsou nejvhodnější mikroklimatické podmínky. Lední medvědi zde budou mít k dispozici dva rozsáhlé expoziční výběhy, každý se dvěma bazény se slanou vodou. Zázemí budou tvořit odstavný výběh a hlavně stavebně oddělené ubikace, umožňující vytvořit samici oázu absolutního klidu nezbytného pro úspěšný odchov mláďat.
 

Svatováclavské slavnosti 2023

Svatováclavské slavnostiTradiční slavnosti sv. Václava připravuje od 29. 9. do 1. 10. Český Krumlov. Oslavy svátku patrona českých zemí, pivovarníků a vinařů sv. Václava v Krumlově provází spousta jídla, pití, zábavy a kulturních představení. Příjemnou atmosféru slavností dotváří přehlídka folklorních souborů či svatováclavský jarmark. Dokonalou tečkou za celou akcí může být i zážitek z noční návštěvy muzeí a galerií, umocněný působivým doprovodným programem.

Tradiční akcí k poctě sv. Václava je také Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi. Každoročně 28. 9. startuje z Komenského náměstí dlouhá kolona několika desítek automobilových veteránů na projížďku po hlavních dopravních tepnách města. Návštěvníci akce si mohou také před startem i po ukončení jízdy historická vozidla prohlédnout a navíc si užít i zajímavého doprovodného programu, který akci vždy provází.

národní svatováclavská pouťNejtradičnějším počinem je však Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi, která letos proběhne od 27. 9. do 1. 10. 2023. Do Staré Boleslavi spolu s představiteli církve a státu přivádí tisíce poutníků a vedle duchovního společenství je oblíbenou příležitostí k setkání při kulturních programech a lidové zábavě. Stará Boleslav se díky přímému přenosu Národní svatováclavské pouti každoročně ve svátek sv. Václava těší pozornosti široké televizní a rozhlasové veřejnosti.

Pouť ve Staré Boleslavi bude letos výjimečná tím, že se slavnostní bohoslužbou v 10.00 otevírá po rekonstrukci bazilika svatého Václava a budou zde vystaveny unikátní relikvie, a to svatováclavský meč a relikviářová busta svatého Václava. Jedinečnou příležitost prohlédnout si tyto relikvie budete mít v úterý 28. září po skončení slavnostní mše od 12.00 do 17.00 hodin. Poté budou převezeny zpět do Prahy a uloženy v katedrále sv. Víta. Tak jako každý rok i letos dorazí do Staré Boleslavi středa 27. září 2023 večer relikvie sv. Václava před baziliku sv. Václava ve Staré Boleslavi.
Litoměřické vinobraní 2024

21. 9.
Litoměřické vinobraní 2024

Oslavy vína a burčáku za doprovodu historického a kulturního programu pro nejširší veřejnost proběhnou v září. Užijte si příjemné a pohodové zážitky s vínem a hudbou v centru královského města Litoměřice.

Vinobraní na Vinici sv. Kláry 2024 v Troji

14. 9.15. 9.
Vinobraní na Vinici sv. Kláry 2024 v Troji

Vinice sv. Kláry připravuje pro milovníky vína tradiční vinobraní. Sklizeň vína na trojské vinici bude možné oslavit o víkendu 14. – 15. září 2024. Během vinobraní se představí místní vinařská produkce i produkty dalších českých a moravských vinařů.

Roudnické vinobraní na zámku 2024

7. 9.
Roudnické vinobraní na zámku 2024

Slavnosti vína a burčáku a zároveň hudební festival, to je Roudnické vinobraní, které proběhne v zámeckém areálu v Roudnici nad Labem. Ať už vás sem přivede chuť na burčák, koncerty, nebo touha aktivně strávit den se svou rodinou či přáteli, máte se opět na co těšit.

Mělnické vinobraní 2024

20. 9.22. 9.
Mělnické vinobraní 2024

Tradiční třídenní slavnost vinařů, dobrého vína a zábavy, která bude probíhat na hlavní, country, dobové a dětské scéně na Mělníku. Naší snahou je vytvořit příjemnou atmosféru ve městě, přilákat širokou veřejnost, a to nejen na multižánrový program, ale také na gastronomické speciality.

Dny NATO v Ostravě 2024

21. 9.22. 9.
Dny NATO v Ostravě 2024

Dny NATO jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní akcí ve střední Evropě. Prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

Legiovlak 2024

16. 4.21. 4.
Legiovlak 2024

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.

Karlštejnské vinobraní 2024

28. 9.29. 9.
Karlštejnské vinobraní 2024

Historická slavnost vína za přítomnosti císaře římského a krále českého Karla IV. a jeho dvora. Návštěvníky čeká na Karlštejně bohatý program z doby středověku, ochutnávky vín a kulinářských specialit, rytířský turnaj a vystoupení mágů.

Pálavské vinobraní 2024

6. 9.8. 9.
Pálavské vinobraní 2024

Další ročník Pálavského vinobraní v Mikulově nabídne program plný hudebních hvězd, moravské víno ve všech podobách, folklór, dobové kejklíře, rytíře ve zbroji či sličné panny a především zábavu, ze které si vybere opravdu každý.

Svatováclavská pouť na Dlaskově statku

28. 9.
Svatováclavská pouť na Dlaskově statku

I v letošním roce se bude odehrávat tradiční Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku, slavnost, která byla nejdůležitější společenskou událostí celého roku. Vystoupí folklórní soubory, proběhnou komenotvané prohlídky výstavy, řemeslný jarmark a chutné občerstvení.

Národní technické muzeum Praha – ráj exponátů z oblasti vědy a techniky

Národní technické muzeum Praha – ráj exponátů z oblasti vědy a techniky

Expozice NTM překvapí moderním muzejním pojetí. Svůj prostor tu nacházejí sbírky architektury, stavitelství a sbírka polygrafie. Nechybí stálé expozice Chemie kolem nás, Měření času, hutnictví, Interkamera a Technika hrou, expozice televizního studia nebo expozice kontaktních čoček.

Skleněné městečko Železný Brod 2024

21. 9.22. 9.
Skleněné městečko Železný Brod 2024

Městská slavnost zaměřená na oslavu sklářství se odehraje v Železném Brodě 21.–22. 9. 2024. Tradiční setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla. Letos se koná 18. ročník.

Železniční depozitář Národního technického muzea Chomutov

Železniční depozitář Národního technického muzea Chomutov

Všichni zájemci o dopravní techniku na našem území, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, by si neměli nechat ujít prohlídku chomutovského železničního depozitáře, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea.

Mladějovská úzkokolejka a průmyslové muzeum Mladějov

Mladějovská úzkokolejka a průmyslové muzeum Mladějov

Navštivte muzeum v areálu bývalého šamotového závodu v Mladějově na Moravě a prohlédněte si sbírku úzkorozchodných průmyslových lokomotiv, historických motocyklů, bagrů a buldozerů, traktorů a další zemědělské i stavební techniky, ale také dobových kočárků.

Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích

21. 9.
Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích

Tradiční podzimní Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů je jedinečná akce, snad i jediná svého druhu u nás. Co se děje na retro vinobraní? Sběr hroznů, svačinka ve vinohradě, čerstvý burčák a hlavně – sběr hroznů! Velké finále vinobraní je Mistrovství ve sběru hroznů na čas!

Vinobraní v Kadani 2024

28. 9.
Vinobraní v Kadani 2024

Celodenní program se odehrává v areálu Františkánského kláštera, který si mohou zdarma prohlédnout s průvodcem. Návštěvníci mohou sledovat průběh a zpracování hroznů a ochutnat letošní burčák, čerstvý vinný mošt a víno. Těšit, se můžete též na bohatý program!

Vinobraní v Kuksu

14. 9.
Vinobraní v Kuksu

Tradiční slavnosti vína a burčáku na Kuksu v romantickém prostředí barokního areálu. Po kaskádovém schodišti opět poteče víno jako za dob hraběte Šporka.

Velkopavlovické vinobraní 2024

13. 9.14. 9.
Velkopavlovické vinobraní 2024

Slavnost vinobraní se starým tradičním obřadem „zaražením hory“ je významným folklórním svátkem a vrcholnou společenskou událostí vinařského roku ve Velkých Pavlovicích. Čekají vás dva dny bohaté na zážitky, plné hudby, zpěvu a tance v duchu lidových tradic, setkávání se s dobrým burčákem a vínem.

Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi 2024

28. 9.
Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi 2024

Svatováclavská jízda historických vozidel, která se koná každoročně 28. září, představuje novodobou tradici významně obohacující nabídku společenských a zábavných akcí ve městě. Každoročně v tento den dopoledne z Komenského náměstí startuje dlouhá kolona několika desítek automobilových veteránů.

Svatováclavské slavnosti Český Krumlov 2024

27. 9.29. 9.
Svatováclavské slavnosti Český Krumlov 2024

Poslední zářijový víkend se v Českém Krumlově nese v duchu oslav přicházejícího podzimu. Město se stává dějištěm Svatováclavských slavností a Mezinárodního folklórního festivalu – slavností plných hudby, tance, piva, vína a dobrého jídla.

Znojemské vinobraní 2024

13. 9.15. 9.
Znojemské vinobraní 2024

Znojemské historické vinobraní, které přinese 13.–15. 9. 2024 oblíbené historické i hudební scény, odpočinkové zóny, kvalitní víno a gastronomii nebo třeba sběratelské mince. Během slavností se můžete těšit i na velkolepý ohňostroj.

Bzenecké krojované vinobraní 2024

20. 9.21. 9.
Bzenecké krojované vinobraní 2024

Vinařské slavnosti ve městě Bzenecké lipky, těšit se můžete na ochutnávky slováckých vín a burčáků na nádvoří zámku, ve sklepích i pod víchou.

Další aktuality

Evropa v Česku: proč máme rádi Belgii?

Belgické pralinky, čokoláda a vafle, nádherná historická města Bruggy a Gent, Atomium, panenská příroda pohoří Ardeny, Brusel coby hlavní město Evropské unie, belgické pivo, bitva u Waterloo anebo Rubensovo město Antverpy: je tolik věcí, které máme rádi v Belgii! Seriál o evropských zemích pokračuje v zemi na pobřeží Severního moře. Pojďte s Kudy z nudy poznat Belgii!
Životní styl

Život na farmě: děti ho budou milovat

Možná že i vy už máte dost civilizace a chtěli byste se „schovat“ někam do přírody, na farmu nebo zemědělskou usedlost. Zajezdit si na koni, pohladit ovečky anebo ochutnat třeba kozí sýr. Co takhle užít si dovolenou nebo prodloužený víkend na některé z rodinných farem? Pohodu českého venkova oceníte nejenom vy, ale i nejmladší členové rodiny, kteří tak poznají život na hospodářské usedlosti a třeba i nové kamarády.
Životní styl

20 tipů, kam se vypravit za tradicí trampingu

Více než 100 let existuje fenomén českého trampingu, jehož počátky bývají kladeny do doby kolem roku 1918. Během následujících desetiletí se stal jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit a ovlivnil několik generací hudebníků, malířů, spisovatelů. Komunistický režim se jej různými způsoby snažil dostat pod kontrolu, přesto mnozí trampové své cesty do lesů a společná setkání vnímali jako ostrůvek nezávislosti, přátelství a volnosti. V posledních desetiletích možná trochu ustoupil ze scény, stále ale existuje a vyvíjí se dál. Za jeho historií i současností se vypravíme pomocí tipů Kudy z nudy.
Životní styl

Poznejte život na farmě

Máte malé děti, které výlet na zámek nebo hrad nebaví? V nejbližší zoo jste byli už tisíckrát a další výprava za tučňáky vás neláká? Vydejte se na venkov! Ukažte svým dětem, jak vypadá život zvířat i lidí na farmě, jak se pěstují rostlinky a chovají zvířata v přirozeném prostředí.
Životní styl

Věda a historie není nuda: proč je důležité 22. dubna slavit Den země?

Naše planeta slaví svůj svátek každý rok 22. dubna. I kdyby ale slavila Den Země denně od začátku ledna až do konce prosince, bylo by to málo. Hýčkejme si ji, pečujme o ni a náležitě se o ni starejme: žádné jiné místo, kam bychom se mohli přestěhovat, ve vesmíru neexistuje. Anebo ano?
Životní styl

Co je štěstí? Třeba jen obyčejné zastavení v krajině a pohled vzhůru

V dnešní době je vnitřní pocit štěstí víc než zapotřebí. Pokud nevíte, jak se na něj naladit, zkuste pár našich rad – usmívejte se, poslouchejte oblíbenou hudbu, myslete pozitivně a vydejte se někam na výlet. A svěřte se ostatním, co nového jste vyzkoušeli, objevili a navštívili. Protože k dobrému pocitu stačí pár obyčejných dní volna, nabízíme vám místa, kde jiní zažili příval štěstí na vlastní kůži. Třeba se to podaří i vám.
Životní styl

Evropa v Česku: proč máme rádi Španělsko?

Špičková vína, sluncem zalité pláže, churros, tapas a koncert chutí, býčí zápasy, maurské paláce, Svatojakubské poutní cesty do Santiaga de Compostela, Sagrada Família a další stavby Antoni Gaudího, ohnivé flamenco a středomořský životní styl: je tolik věcí, které máme rádi ve Španělsku! Seriál o evropských zemích pokračuje na jihu Evropy, na Pyrenejském poloostrově. Pojďte s Kudy z nudy poznat Španělsko!
Životní styl

100 tipů, kde vyzkoušet tradice

Poctivost, řemeslný fortel, odkaz předků, láska a dovednosti prověřené lety: takové jsou naše tradice. Hledáte ty nejkrásnější lidové slavnosti a festivaly, krajové speciality a klasické české pivo? Místa, kde poznáte mistry svého oboru a odhalíte tajemství tradičních řemesel? Anebo toužíte po hýčkání a odpočinku, které nabízejí naše lázně? Nabízíme vám místa, kde si přijdou na své všechny smysly a kde se s tradicemi setkáte skutečně na vlastní oči, nos, jazyk, uši i kůži.
Životní styl