Zpátky v 60. letech. V USA a Japonsku kvete kvůli Trumpovi a Kimovi prodej atomových krytů

Rozbroje mezi Donaldem Trumpem a severokorejským režimem Kim Čong-una v USA opět vyvolaly obavy o bezpečnost země. Hrozba jaderného útoku má velký vliv na prodej protiatomových krytů.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 10:08 29. 8. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiletecký kryt (ilustrační snímek).

Protiletecký kryt (ilustrační snímek). | Foto: Filip Jandourek

Podle serveru McClatchy se dramaticky zvýšily prodeje protiatomových krytů jak ve Spojených státech, tak v Japonsku. Důvodem jsou testy raket v Severní Koreji, stejně jako zahraniční politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Americké i japonské obranné složky věří, že KLDR má ve svém držení jaderné hlavice dostatečně velké, aby se vešly do některé z korejských mezikontinentálních balistických raket.

Kim už podle Pchjongjangu dostal plány útoku na Guam a čeká, co Trump. Jihokorejci chystají manévry

Číst článek

Zájem o kryty podle několika amerických firem, zabývajících se výrobou bunkrů, tak mezi obyvateli dosáhl svého dosavadního vrcholu. A to i přesto, že se prodej v posledních dnech lehce zpomalil.

„Zvýšení poptávky je jasně viditelné, máme stovky objednávek,“ říká Ron Hubbart, prezident kalifornské společnosti Atlas Survival Shelters. Sám očekává, že prodá přes tisíc krytů o průměrné ceně 25 tisíc dolarů za kus.

Výroba protiatomových krytů je jakýsi zacyklený průmysl. Daří se vždy v období krizí a upadá v momentě klidu a bezpečí. Trumpova administrativa a zprávy o testech KLDR prodejům pomohly, a to i mimo USA.

Návrat do minulosti

Podle Hubbarta je tak znát i zintenzivněný zájem v Japonsku, kde jeho společnost otevřela pobočku v Ósace. Japonskému trhu by měla sloužit i nová obrovská provozovna v Dallasu.

„Jsme zpět v 60. letech. Máme blázna na jedné straně a Donalda Trumpa na druhé,“ dodává Hubbart s odkazem na studenou válku, kdy prodej bunkrů zažil svůj vrchol.

Podobně se na celou věc dívá i Gary Lynch, generální manažer Rising S Shelters z Texasu. I on si všímá zvýšeného zájmu o jeho produkty, jak doma ve Spojených státech, tak v zahraničí.

Letos mimo svou domovskou zemi prodal 67 bunkrů, převážně ale právě v Japonsku, což je znatelný nárůst oproti devíti prodaným kusům v roce 2016.

Zájemci ze všech sort

Zájem o bunkry je navíc od široké škály lidí. Jedni jsou majitelé domů, kteří se bojí současné situace. Patří mezi ně ale i takzvaní „preppers“, tedy lidé připravující se na konec světa, respektive na přežití přírodních katastrof.

Apokalypsa? Buď připraven! Největší bunkrové město světa láká ty, kdo plánují přežít

Číst článek

Po zvolení Baracka Obamy byla společnost Rising S kontaktována zákazníky, kteří se báli, že je Obama připraví o jejich zbraně. Po Trumpově zvolení se zase ozvala jiná klientela – tentokrát spíše demokraté. „Lidé se báli, že Trump vyvolá válku,“ dodává Lynch.  

Zájemci o bunkry navíc mají spoustu možností. Nejpopulárnějším modelem u Rising S Shelters je ocelový 47 metrů čtverečných velký bunkr, do kterého se vejde celá rodina. Takový kryt stojí 120 000 amerických dolarů. Cena přitom nezahrnuje instalaci nebo dovoz přes oceán. Zahrnuje ale filtrační systém nezbytný k přežití.

Oproti tomu společnost Atlas nabízí i levnější varianty. Takováto „lidská jeskyně“ se dá pořídit za 25 000 dolarů. „Jsem takový moderní Henry Ford, přicházím s bunkry, které si může každý dovolit,“ říká Hubbard.  

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme