Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia odhaluje nový Duster. Moc se nezměnil, ale facelift to není...

Aleš Dragoun
Diskuze (97)
Dacia, respektive Renault ukázala fotky Dusteru druhé generace. Premiéru bude mít ve Frankfurtu. Drsňácký vzhled levnému SUV zůstal.

Duster byl trefou do černého, za sedm let se vyrobily a prodaly více než dva miliony aut pod značkami Dacia i Renault. Toho, kdo se obával o radikální změnu designu, můžeme ubezpečit, že nic takového se nekoná, je spíše evoluční. Zůstává mu robustnost a optické svaly, protože ty zákazníky zaujaly. Samozřejmě jej francouzský koncern, respektive rumunská značka hodlají prodávat za podobné ceny jako předchůdce.

Podlahová plošina se nemění, ani vnější rozměry. Jenže v designu nezůstal kámen na kameni, podle šéfstylisty Renaultu Laurense van der Ackera jsou všechny karosářské panely nové. Takže žádný facelift! Rozšířil se rozchod, čelní sklo bylo posunuto o 100 mm vpřed, zvýšila se kapota i boční linie, hlavní i koncová světla byla přemístěna do rohů karoserie. Nechybí tradiční vystouplé blatníky ani černé oplastování, nejvyšší specifikace dostanou LED, hliníkové střešní nosiče, sedmnáctipalcová kola a stříbrnou barvou lakované podvozku.

Duster samozřejmě nepřišel o pohon všech kol, respektive jeho možnost, základ představují předokolky. Má přepracovanou kabinu, poprvé se dočkáme měkčených plastů, na ty však auto nejezdí, že? Infotainment dostane podporu mobilů Android Auto a Apple CarPlay, pokročilé asistenty (samočinné brzdění atd.) by mohly vylepšit tříhvězdičkové hodnocení Euro NCAP... Na prvních firemních fotkách Dacia propaguje novou barvu: oranžovou Atacama, I tu bude možné koupit.

Video se připravuje ...

Co se techniky týče, zatím je ticho po pěšině. Současná generace je aktuálně poháněna na západoevropských trzích (tedy od hranic bývalého SSSR) benzinovými motory 1.6 SCe/84 kW (80 kW v plynové verzi), 1.2 TCe/92 kW a vznětovými 1.5 dCi/66 a 80 kW. Určitě si je zachová prozatím i nástupce, maximálně se změní čísla...

Sedmimístný Grand Duster ale nepřijde. Spekulace rázně utnul obchodní ředitel François Mariotte v rozhovoru pro britský Auto Express: „Prioritou při obnově Dusteru bylo udržet všechny přednosti aktuálního modelu. Jednou součástí je podvozek nebo plošina. Když chcete změnit auto z pětimístného na sedmimístné, neexistuje žádný způsob, když nehodláte ztratíit kompaktnost a schopnosti čtyřkolky, Vím, že kolem Dusteru pro sedm lidí je hodně hluku, ale nemáme ho v plánu. Můžete na něj zapomenout," prohlásil striktně.

Novinka bude kompletně odhalena 12. září před polednem na IAA. V showroomech se jí dočkáme až počátkem příštího roku, přednost mají Francouzi.

Aleš Dragoun
Diskuze (97)
2. 9. 2017 00:29
Re: no to mě po...
Zafira 1. generace má taky 4,3 metru a prdítko to není, pohodlně uveze 7 lidí. Holt dneska už neumí designéři tak dobře využít obestavěný prostor - potřebují 4,7 metru aby do auta nacpali 6. a 7. místo a ještě to udělají tak blbě, že se tam vejdou jen kojenci :-(
1. 9. 2017 11:00
Fotky interiéru.
Ja som už videl reálne fotky,vyzerá to parádne,úprimne na daciu až vyrazený dych....
31. 8. 2017 21:27
Re: video
[odkaz] a interiér.
Avatar - KubikCv
31. 8. 2017 21:03
Re: Rozpaky
Mě se líbí :-) Jen ten "nový" model mi přijde trochu jako přechod od Favoritu k Felicii....třeba i to přední okno bude shodný >:D Prostě "nový" model byla nutnost a Dacia/Renault to udělali šalamounsky....je to hodně podobný...ale ne tak moc aby se tomu dal říkat facelift
Avatar - chetoos
31. 8. 2017 10:32
Rozpaky
No narovinu, jsem z nového desingu Dusteru rozpačitý. Na jedné straně je moderní, ale první generace mi přijde stále ta nejhezčí. Na současném Dusteru je na můj vkus už moc chromu. Zadní část se mi u této novinky nelíbí vůbec, ale uvidíme až bude auto představeno naživo... Jinak doufám, že zůstane Duster stále dobrý a spolehlivý Off-road.