Americké strategické bombardéry prolétly nad Jižní Koreou

Americké bombardéry nad Koreou

Americké strategické bombardéry prolétly nad Jižní KoreouNOVÉ
Bombardér B-1B Foto:

Foto: Wikipedia Commons / United States Air Force / Staff Sgt. Bennie J. Davis III

1
Svět
Sdílet:

Dva americké strategické bombardéry B-1B schopné nést atomové zbraně a čtyři americké stíhačky F-35 dnes přeletěly nad územím Jižní Koreje. Podle agentury AP to oznámila jihokorejská armáda. Takovéto demonstrace síly jsou obvyklou reakcí Spojených států na severokorejské zbrojní testy. KLDR v noci na úterý SELČ uskutečnila zkoušku balistické střely středního doletu Hwasong-12, která přeletěla severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu.

„Dva (americké) bombardéry B-1B a čtyři stíhačky F-35 se zúčastnily cvičení s jihokorejskými stíhacími letouny F-15,“ citovala agentura Reuters vyjádření nejmenovaného představitele jihokorejského ministerstva obrany.

Letadla se u východního pobřeží Jižní Koreje zúčastnila manévrů s ostrou palbou, jejichž náplní byl nácvik přesně mířených úderů na „klíčová severokorejská zařízení“.

Bombardéry B-1B odstartovaly z americké základny na tichomořském ostrově Guam, stíhačky F-35 vzlétly z americké základny Iwakuni v Japonsku.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

KLDR počátkem srpna pohrozila, že zaútočí na Guam čtyřmi raketami Hwasong-12. Na tomto malém americkém ostrůvku žije asi 160.000 obyvatel a je tu rozmístěno na 7000 amerických vojáků.

Pchjongjang uvedl, že její nejnovější raketový test byl reakcí na společné desetidenní cvičení armád USA a Jižní Koreje, které dnes končí. Manévrů, jež se konají pravidelně koncem léta, se letos zúčastnilo 17.500 amerických a 50.000 jihokorejských vojáků. Většina z nich se zapojila do počítačově simulovaných manévrů.

Více čtěte zde: Americké bombardéry přeletěly nad Koreou jako odpověď na raketový test KLDR

Raketa KLDR byla prý odpovědí na manévry USA a dávnou japonskou anexi

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články