Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Škoda Auto chystá novinky. Facelifty Superbu a Fabie či nástupce Rapidu

Ekonomika

  19:54
MLADÁ BOLESLAV - Na autosalon do Frankfurtu, který se bude konat za dva týdny, automobilka Škoda Auto chystá překvapení v podobě třetí verze velkého SUV. Na rok 2018 plánuje facelift Fabie a v roce 2019 facelift Superbu. Ve stejném roce rovněž představí nástupce modelu Rapid a společně s ním odvozený crossover.

Škoda Superb (aktuální generace) foto:  Petr Topič, MAFRA

Podle informací serveru iDnes.cz chystá Škoda do roku 2025 dvě novinky v podobě nových modelů či faceliftů ročně. Jako první představí v půlce září Kodiaq RS ve Frankfurtu. „Pod kapotou bude mít supersilné dvoulitrové TDI, které dosud v nabídce modelu není. Dieselové biturbo má v modelu Passat 176 kW a dá se čekat, že u Kodiaqa bude stejný. Bude to jediný motor pro RS,“ napsal server. Nový Kodiaq čekají další změny jako nový členitý nárazník, chromové detaily v výrazně sportovněji tvarované přední sedačky.

Facelifty Superbu i Fabie

V polovině roku 2018 automobilka chystá facelift modelu Fabia, která zepředu úplně změní tvar. „Přední partie působí celkově nižším dojmem než dosud,“ uvedl pro server zdroj z automobilky. Celkově má být nová Fabia zaoblenější a bude mít delší kapotu.

Škoda Karoq na premiéře ve Stockholmu
Škoda Karoq na premiéře ve Stockholmu

Na začátku roku 2019 škodovka představí i nový design Superbu. Obdobně, jako je tomu u Fabie, dojde k nejvýraznějším změnám na přídi. Má být uhlazenější. „Výrazné prolisy pod předními lampami zmizí, světla nepřijdou o svůj charakteristický tvar, ale budou méně řezaná. Vrcholová verze předních světel dostane technologii MATRIX LED (v noci se bude jezdit hlavně na dálková světla a protijedoucí auta před oslněním chrání zhasínáním jednotlivých segmentů lampy),“ popisuje facelift Superbu server.

Superb bude mít i verzi plug-in hybrid, s benzinovým motorem a elektromotorem nabíjeným ze zásuvky.

Nový Rapid Spaceback

Největším překvapením bude podle informátora serveru nástupce modelu Rapid s názvem Škoda Spaceback. „Auto postavené na platformě MQB (modulární architektura koncernu VW pro auta s motorem vepředu a pohonem předních kol) v provedení A0 určeném pro malá auta (nyní ji má nový VW Polo nebo Seat Ibiza) bude o dost širší než aktuální Rapid a také se protáhne,“ popisuje server nový model. Bude působit mohutněji a bude mít velice odlišný design od jiných modelů.

Rok 2020 pak bude ve znamení elektromobilů. Škoda Auto má představit sériový elektromobil postavený na základě studie Vision E. „Jeho dojezd na jedno nabití měl být až 500 km.

Autor: