Policie může stíhat Babiše a Faltýnka za Čapí hnízdo, rozhodli bez účasti ANO poslanci

Jak hlasovali poslanci o vydání Babiše a Faltýnka. | Foto: Reprofoto ČT | Zdroj: Česká televize

Poslanecká sněmovna vydala hlavní tváře hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Členové dolní komory o tom rozhodli ve středu v podvečer po více než devítihodinovém jednání. Poslanci hnutí ANO vyjma Babiše a Faltýnka před hlasování opustili sál. Policie chce oba stíhat kvůli kauze Čapí hnízdo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:00 6. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci začali o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka diskutovat v devět hodin ráno, odpoledne pak na hodinu a půl debatu přerušili. Rozhodnutí padlo po 18. hodině, tedy po zhruba devítihodinovém jednání.

Devět hodin jednání. Přečtěte si, jak poslanci debatovali o vydání Babiše s Faltýnkem

Číst článek

Nejprve poslanci rozhodovali o vydání Babiše. Pro bylo 123 zákonodárců, včetně samotného šéfa ANO, čtyři pak hlasovali proti.

Následně přišlo na řadu rozhodování o vydání Faltýnka. Pro zvedlo ruku 120 členů dolní komory, včetně prvního místopředsedy hnutí, pět bylo proti. Poslanci hnutí ANO se vyjma Babiše a Faltýnka hlasování nezúčastnili a odešli ze sálu.

Babiš i Faltýnek vinu odmítli

Šéf hnutí ANO promluvil před poslanci na jednání jako jeden z prvních. „Kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval a vy byste o té farmě nikdy neslyšeli,“ tvrdil Babiš. Je prý odsouzen předem na základě osobních antipatií.

„Nebyla tam korupce. Nikdo žádné peníze nevytuneloval, nezpronevěřil, neskončily v Panamě. Místo barabizny je tam farma, která normálně platí daně,“ prohlásil Babiš.

Klíčové momenty jednání o Čapím hnízdu. 'Policie má proti Babišovi 3500 stran,' řekl poslanec Huml

Číst článek

Po něm vystoupil první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Po prostudování policejní žádosti a po konzultaci s kolegy musím říct, že jak já, tak pan předseda a celé hnutí ANO čelíme bezprecedentnímu pokusu o ovlivnění voleb ze strany policejních orgánů,“ řekl Faltýnek před poslanci.

Hnutí ANO je podle aktuálních volebních průzkumů favoritem říjnových voleb. Pokud tedy poslanci své mandáty obhájí, bude muset policie znovu zažádat nově ustanovenou sněmovnu o jejich vydání k trestnímu stíhání.

Jestliže by ale hnutí ANO drželo po volbách většinu křesel, může to vydání Babiše s Faltýnkem - a potažmo došetření celé kauzy - zkomplikovat. Pokud by totiž sněmovna vydání zamítla, policisté se stíháním musí počkat až po skončení jejich mandátu.

Kauza Čapí hnízdo

Policie chce Andreje Babiše stíhat kvůli podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Jaroslav Faltýnek je pak podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Imunita

Babiš i Faltýnek jsou oba poslanci, podle Ústavy je tudíž nelze trestně stíhat bez souhlasu dolní komory parlamentu. Sněmovna ve středu rozhodla o vydání obou zákonodárců, policii se tak uvolnily ruce k zahájení trestního stíhání.

Podle detektivů si také Babišovi blízcí přeprodávali akcie firmy, aby zametli stopy, které vedly k Agrofertu. V opačném případě by Čapí hnízdo nemělo nárok na padesátimilionovou dotaci z Evropské unie.

Oba politici vinu odmítají. Kauzu Čapí hnízdo označili za účelovou, podle nich má za cíl poškodit hnutí ANO před říjnovými volbami do sněmovny. Babiš i Faltýnek proto z kandidátní listiny odstoupit neplánují.

Hnutí ANO původně ve svém etickém kodexu mělo, že trestně stíhaný poslanec musí na svůj mandát neprodleně rezignovat. Letos na jaře to ale vyškrtlo.

Jednání sněmovny jsme sledovali online:

Kristýna Guryčová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme