Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Táto, půjdu tvou cestou, slibuje boleslavský kouč Patrik Augusta

  5:59
Už teď ví, co bude dnes při jeho trenérské extraligové premiéře nejtěžší. Na začátku mače zvednout hlavu ke stropu jihlavského zimáku a tam spatřit vyvěšený dres svého otce. Josef Augusta, kouč zlaté generace, se už debutu syna Patrika nedožil. V únoru podlehl rakovině slinivky, syn se mu však čím dál tím víc podobá výrazem i intonací hlasu. Navíc říká: „Snažím se žít v jeho odkazu a v tom, co vyznával. A z té cesty nikdy neuhnout.“

Trenér boleslavských hokejistů Patrik Augusta sleduje své svěřence. | foto: Jan Pavlíček

Že se ligové premiéry dočká v Jihlavě – zvlášť když po boku bude mít Viktora Ujčíka, další místní ikonu – zní jako samozřejmost. On ale bude stát na střídačce hostů z Mladé Boleslavi. „Už jsme se s Ujčou bavili, že začneme na stejné lavičce, na které jsme končili.“ V Jihlavě totiž ještě na jaře koučovali zdejší juniory.

Podobáte se tátovi i jako trenér?
Ujča mě teď na střídačce slyšel houknout a říkal, že jsem mu úplně připomněl tátu. Byli spolu součástí té zlaté generace. Někde jsem četl, že jsme dobří tak, jak byli naši mentorové, a já jsem měl toho nejlepšího mentora na světě. Bral jsem, cokoliv mi řekl, a furt se mi potvrzuje, že měl ve spoustě věcí pravdu.

Vaší premiéry se nedočkal.
Ale věřím, že to vidí. Věděl, že jsem pracovitý, že se někam posouvám. Chtěl bych mu každý den zavolat, zeptat se na nějaké věci, konzultovat. To mi chybí a pořád to bolí.

On-line

Jihlava vs. Boleslav sledujte v podrobné on-line reportáži.

Byl statečný až do konce, že?
Byl, nevzdal to. Pořád opakoval, že nebojuje s rakovinou, že se léčí. Do poslední chvíle nikomu nepřiznal, že ho to bolí. Pral se s tím a věřil, že se uzdraví.

Co jste si od něj vzal jako kouč?
Dva roky mě vedl v Dukle, když Jihlava získala poslední titul (1991). Nebylo to jednoduché období, protože i já jsem u hráčů získal respekt, až když jsem se dostal do reprezentace. Ale táta byl pro mě nejférovější chlap. Říkali jsme si věci na rovinu, takže jsme se pak dostali do situace, kdy jsme se shodli, že bude pro nás nejlepší, když se naše cesty rozejdou. Odešel jsem do Ameriky a náš vztah se rázem posunul do jiných dimenzí. Celý život byl pro mě nejlepší kamarád a nejlepší táta, kterého jsem mohl mít. Naučil jsem se od něj přímočarosti a pracovitosti. V hokeji jsem neměl takový talent, ale dohnal jsem to dřinou a pílí. To jsem měl po něm – jemu říkali pes obranář, co nic nevypustí. V tom jsme si byli hodně podobní.

Stál za zlatým hattrickem, ale měl jsem pocit, že jeho úspěchy jsou často shazovány. Že vedl generaci, kde byl trenér jen figurka, že za ligovým titulem v Olomouci stály peníze. Mrzelo to?
Nejsme lítostivá rodina. Pro nás je nejdůležitější, co říkají nejbližší. Každý úspěch se dá znegovat, či znásobit. Ano, byla to jednoznačně výjimečná generace, ale trenér tam musí ve správný moment poslat správné lidi. Krédo naší profese zní: Vítězí hráči a prohrávají trenéři.

Sázel jen na intuici jako Hlinka? Nebo se zajímal i o nové trendy?
Žil jsem v tom, že byl intuitivní a praktik. Když jsem ale začínal trénovat, tak vytáhl poznámky a přípravy tréninků rozpracované do detailů. To bych nečekal. Zároveň to byla inspirace, že musím být na každý trénink připravený, že to na ledě nemůžu tahat z hlavy. Ale jsou to věci, které se o něm na veřejnosti nevěděly, protože i on se snažil vystupovat jako ryzí praktik. Ty ručně psané poznámky ke každému cvičení mi ukázaly, že to měl dobře srovnané.

Trenér boleslavských hokejistů Patrik Augusta sleduje své svěřence.

Kdy jste se rozhodl být trenérem?
Poslední rok kariéry v Německu (2006) mi Cliff Fletcher, který mě draftoval v Torontu, nabídl, abych dělal pro Phoenix skauta. Já najednou pracoval pro NHL, pro nejlepší hokej na světě. Po dvou letech se vyměnil management a ten si přivedl nový tým. Šel jsem dělat sportovního manažera v Jihlavě, ale přiznám, že mě ta práce nenaplňovala. Čím víc jsem se dostával k ledu, tím víc mě to na něj táhlo. A tak jsem přešel k trénování. Říká se, že skauting je pro starší lidi a já chtěl na ledě zažívat tu akci a reakci.

Za mořem jste byl sedm let, ale v NHL jste dostal jen čtyři zápasy.
Vše je o načasování a já přišel do Toronta v době, kdy měli úspěšné období. Tehdy jsem nechápal zdejší proces. Já dal na farmě v AHL přes 50 gólů, ale povolali jiné hráče. Bylo to proto, jakou pozici potřebovali. V prvních dvou lajnách se jim za dva roky nikdo nezranil a já byl typově hráč do nich. Navíc pro NHL mě limitovalo bruslení, možná i postava a síla. Tehdy vás bek vzal, odtáhl do rohu a neměl jste šanci. Ale nelituji.

Zvlášť když jste pak žil v Los Angeles, že?
Nejlepší hokejová štace. Bydlel jsem na pláži, na zimák jsem jezdil na in-linech. Hned první rok jsme došli do finále IHL (tehdejší farmářská soutěž). Každý den jsem se v LA učil. Když jedete po šestiproudové dálnici, která je plná. Když vedle zastaví auto s černými okny a vy nevíte, jestli někdo nevytáhne bouchačku. Ale po čtyřech letech jsem cítil, že potřebuji impulz.

Seriál MF DNES a iDNES.cz před startem extraligy

Dosud vyšlo

Co vzpomínky na NHL?
V prvním zápase jsem hrál proti Gretzkému, bylo to na Nový rok a my doma v Torontu prohráli. Za pět let ještě přišlo angažmá ve Washingtonu. Ve tři hodiny jsem to podepsal přes fax a o půl osmé nastupoval v Anaheimu. Druhý den jsme odlétli do San Jose. Tam mi po zápase poděkovali, ale já věděl, že mi dají jen ty dva zápasy na jejich tripu. Než by někoho dotáhli z východu, tak bylo rychlejší angažovat mě. Alespoň jsem dostal jméno Augusta do NHL.

Teď se do Ameriky vracíte jako trenér vzdělávat.
Snažím se. Před rokem jsem byl na týdenní stáži v Buffalu, když ho vedl kouč Dan Bylsma. Viděl jsem tři zápasy NHL, přitom ještě 10 minut před začátkem jsem mohl být v kabině. Pustili mě ke každému videorozboru, byl jsem nadšený z otevřenosti trenérů. Ptali se mě i na můj názor. Teď v červenci jsem vyrazil na development kemp do Winnipegu.

Českých koučů na stáži přibývá.
Přišla generace, která je jazykově vybavená, a taky s kontakty na NHL, protože bez nich se tam nikdo nedostane. Zároveň i v Americe chtějí slyšet jiné názory, takže je to přínos pro obě strany. Oni vás nafouknou vědomostmi, ale ne vše se dá použít v Česku. A brzy tady budou trenéři, kteří budou mít ambici jít do NHL, a jednou se tak i stane.

Nyní jste kouč Boleslavi, je lepší sem přijít jako cizák?
Výhodou je, že sem člověk přijde s čistým štítem. Člověk nemá předsudky, protože často platí, že je u souseda tráva zelenější. Čím déle máte hráče v klubu, tím víc vidíte jeho stinné stránky. Byl jsem svědkem, že se přivádějí hráči, kteří jsou stejní jako domácí, ale protože jsou odjinud, tak na nich člověk nevidí negativa. Já si můžu udělat čistý pohled na lidi, kteří tu zůstali.

Jste vděčný za tu šanci, že?
Jsem. Každý den se mi tady líbí víc a víc. Někdo říká, že nemáme zkušenosti, někdo, že přineseme do ligy svěží vítr. Sám jsem optimista – věřím ve své schopnosti, věřím lidem okolo mě a věřím hráčům. Den po dni budu pracovat a uvidím, kde mě to nakonec vykopne.

Při ruce máte silného mentora.
Ano, Frantu Výborného. Jsem rád, že tu zůstal jako konzultant, protože je to jeden z nejlepších trenérů, které Česko má. Znám ho už jako kluk, roky hrál s tátou v Jihlavě, a teď ten vztah zase obnovujeme. Jakýkoliv rozhovor s ním a jeho poznatky mě obohacují. Jasně, nemůže mi nahradit tátu, ale je to mentor, učitel, který mi může pomoct.

Litoval táta, jak Dukla strádala?
Nesl to těžce. Pro něj a pro celou jejich generaci byla Dukla srdeční záležitost až do konce života. Drželi při sobě, scházeli se, kibicovali. Některé trenéry tím štvali, brali názory ikon za zastaralé. Chybí nám respekt ke stáří – že někdo něco dokázal, umíme lehce shodit.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
3:2
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Pastrňák asistoval u výhry Bostonu, Vegas uspělo v Dallasu i podruhé

25. dubna 2024  6:52

Útočník David Pastrňák pomohl ve třetím zápase prvního kola play off NHL asistencí k výhře Bostonu...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Páté finále nám nesedlo. Ale titul moc chceme, je to jako droga, řekl Nestrašil

24. dubna 2024  22:13

V patnácté minutě pátého extraligového finále mohl Andrej Nestrašil třinecké Oceláře poslat do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...