Google už je ve finálním stádiu nákupu divize HTC pro mobilní telefony

Na konci minulého měsíce se objevila zpráva, že HTC hledá kupce pro divizi virtuální reality, kde vyrábí a spolu s Valve vyvíjí v současnosti zatím nejlepší hi-end VR systém Vive VR. Mezi informacemi se ale objevily i vyjádření, že HTC kvůli finančním problémům uvažuje i o příchodu většího investora nebo prodeji celé firmy.

Web Ctee.com.tw přišel s informací, že Google má zájem o HTC, ale pouze o divizi mobilních telefonů, kterou se rozhodl koupit. Jednání přitom nejsou na začátku, ale prý už ve finálním stádiu, kdy se rozhoduje o podmínkách a ohodnocení.

Nákup HTC (byť jen části pro vývoj a výrobu mobilních zařízení) je pro Google strategický krok, protože dříve koupené Motoroly se už zbavil před třemi lety za 2,9 miliardy dolarů, když ji prodal Lenovu. Google původně koupil Motorolu v roce 2011, kdy v ceně 12,5 miliardy dolarů dostal i obrovský balík patentů, se kterými může pracovat v boji proti konkurenci a vyděračským firmám. Z pohledu vlastních telefonů se mu příliš nedařilo a začal se poté zase více soustředit na software.

Nyní přichází nová hardwarová vlna jak pro mobilní telefony, tak třeba i rozšířenou realitu, chytré reproduktory a další hardwarová zařízení, kde může Google nabídnout vlastní produkty. Minulý rok proto vytvořil i novou hardwarovou divizi.

Vzhledem k tomu že cena společnosti HTC se za posledních pět propadla o 75 % na pouze 1,9 miliardy dolarů, měl by být nákup jen části pro vývoj a výrobu mobilních zařízení pro Google poměrně levná záležitost.

V Týdnu Živě jsme vyzkoušeli i chytrý reproduktor Google Home:

Diskuze (20) Další článek: Uber: v Česku už pro nás jezdí 2 tisíce řidičů a téměř 200 tisíc pravidelných zákazníků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,