Automobilka Spyker také vyhlásila bankrot

Automobilka Spyker také vyhlásila bankrot

Zadlužený nizozemský výrobce supersportů nebyl schopen předložit plán na restrukturalizaci a byl nucen vyhlásit bakrot. Soud mu stanovil správce a ten se teď připravuje rozprodat majetek společnosti, aby uspokojil věřitele. Spyker v současné podobě tak končí po necelých 15 letech provozu.

Šéf Spykeru Victor Muller v tiskovém prohlášení k bankrotu řekl, že postavil společnost od nuly v roce 2000 a že se pouštěl do některých riskantních podniků, které nakonec vedly k současnému stavu. Sice to neřekl otevřeně, ale zdá se, že Spykeru podrazila nohy snaha převzít krachující švédskou automobilku Saab.

Spyker koupil Saab od General Motors na začátku roku 2010 za nespecifikovanou cenu, ale v zákulisí se mluvilo o 400 milionech dolarů. Už ale na konci roku 2012 Saab vyhlásil bankrot a začalo dvouleté období klinické smrti této švédské značky.

Victor Muller ale tvrdí, že žádostí o ochranu před věřiteli to nekončí. Prý neustále jedná o sloučení Spykeru s výrobcem elektrických sportovních letadel a chce z automobilky udělat nadčasového výrobce exkluzivních elektrických aut.

Doporučujeme

Články odjinud