12
Fotogalerie

Průhledné sloupky Jaguaru si český designér patentoval už před 12 lety

Kapitoly článku:


Automobilka Jaguar Land Rover představila tento týden systém 360 Virtual Urban Windscreen, který vytváří efekt průhledných A-sloupků karoserie. Využívá k tomu soustavy kamer a speciálních obrazovek, které tvoří vnitřní plochu sloupků. Převratná novinka? Ne tak docela. Český designér Martin Kusala si takový systém chtěl nechat patentovat již na počátku minulého desetiletí.

FVDS 1.jpgFVDS 2.jpgFVDS3.jpgFVDS4.jpg
Nákresy z patentové přihlášky osvětlují princip fungování a naznačují i technické řešení systému „průhledných“ A-sloupků

Jeho „systém zobrazení plného výhledu“ (Full-View Depiction System, FVDS) byl v patentové přihlášce popsán takto:

„Eliminaci nepříjemných dopadů „mrtvých úhlů“ na zhoršený výhled řidiče umožňuje a nedostatky dosavadního stavu odstraňuje systém zobrazení plného výhledu podle vynálezu, který sestává z přestavitelného snímacího systému, nejméně jednoho zobrazovacího prvku a řídící elektroniky a jehož   podstata  spočívá  v  tom, že  nejméně jeden zobrazovací prvek má tvar překážky ve výhledu z dopravního prostředku a je umístěn v dopravním prostředku před překážku ve výhledu a nebo na tuto překážku. Na zobrazovacím prvku je zobrazen kamerovým systémem snímaný prostor před překážkou tak, že vytvořený obraz  eliminuje při výhledu z vozidla existenci překážky a dává řidiči či pasažérovi ve vozidle dojem uceleného, překážkou nerozděleného, výhledu z vozidla.“ (Zvýraznění provedla redakce AutoRevue.cz.)

Inspiraci přinesl digitální fotoaparát

Myšlenka na „zprůhlednění“ sloupků Kusalu napadla, když si kdysi hrál v autě s novým digitálním fotoaparátem. „Bylo to v době, kdy se začaly potkávat požadavky – tedy auta se silnými sloupky – s technologickými možnostmi – kamerky a displeje,“ vysvětluje dnes.

Kusala v patentové přihlášce zmínil rovněž možnost „integrace systémů nočního pozorování“ – připomeňme, že to bylo dlouho předtím, než noční vidění začali nabízet první výrobci luxusních vozů. A nezapomněl ani na možnost využít displeje k promítání údajů z palubního počítače, čímž vlastně předpověděl funkci pozdějších průhledových („head-up“) displejů.

FVDS6.jpgFVDS7.jpg
Vynálezce nezapomněl ani na možnost spojit systém FDVS s nočním viděním

Pohádkové zbohatnutí však na českého návrháře nečeká. Kusala sice v roce 2002 podal patentovou přihlášku, kterou Úřad průmyslového vlastnictví zveřejnil ve věstníku 10/2003 pod číslem CZ20020901, jenže podáním přihlášky patentové řízení nekončí.

Přihláška nestačí

Do 36 měsíců po podání přihlášky musí přihlašovatel zažádat o „úplný průzkum patentovatelnosti“ a teprve na jeho základě úřad patent udělí, pokud vynález splňuje všechny podmínky. To ale Kusala nevěděl. „Nepohlídal jsem si to a tím pádem jsem o možnost držet tento patent přišel,“ říká. 

Celkový pohled.jpgUmístění na sloupku.jpg
Kusala navrhl i jednodušší variantu s obrazovkami v kritických místech A-sloupků

Nelituje toho dnes? Zdá se, že ne, přestože přihlášku před lety podával s vidinou komerčního uplatnění: „V době, kdy jsem na displejích dělal, jsem samozřejmě měl na mysli finanční profit, protože bylo jasné, že dříve či později s tím některá z automobilek přijde. Dnes jsem každopádně rád, že to Angličané řeší a třeba i zavedou do reality. Celosvětově to může ušetřit mnoho životů. Mne zajímá hlavně to, jak bude systém v praxi fungovat.“

Foto: Archiv Martina Kusaly

Jaguar

Britský Jaguar vznikl v roce 1922 jak Swallow Sidecars Company, v roce 1945 dostal svůj současný název Jaguar Cars Limited.

Výrobce sportovních a luxusních automobilů byl v roce 1989 koupen Fordem. Od roku 2008 ho vlastní indická Tata Motors.

Jaguar F-Pace • Jaguar E-Pace • Jaguar I-Pace • Jaguar F-Type • Jaguar XE  •Jaguar XF

Doporučujeme

Články odjinud