Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tuniské muslimky se mohou provdat za nemuslima, oznámil prezident

Svět

  19:05
Tunisanky muslimského vyznání se nyní mohou legálně provdat za nemuslimy. S odkazem na dnešní prohlášení tuniské prezidentské kanceláře o tom informoval zpravodajský server BBC. Dosud v zemi platil zákaz z roku 1973, podle kterého se Tunisanky muslimského vyznání nesmějí provdat za jinověrce. Prezident Kaíd Sibsí požádal vládu, aby zákaz zrušila.

Muslimka s hidžhábem - ilustrační foto: Shutterstock

Nemuslim, který si chtěl vzít za ženu Tunisanku, musel doposud konvertovat k islámu a příslušný dokument o tom předat úřadům jako důkaz.

Organizace na ochranu lidských práv proti zákazu dlouhodobě protestovaly a upozorňovaly, že je v rozporu se základním lidským právem na svobodný výběr partnera.

Tuniské zákony o právním postavení jednotlivce jsou v porovnání s dalšími zeměmi na Blízkém východě a v severní Africe považovány za progresivnější. Nicméně když v říjnu 2016 tuniský televizní moderátor ve svém pořadu řekl těhotné ženě, kterou od jejích 14 let znásilňovali členové její rodiny, aby se provdala za násilníka, který ji přivedl do jiného stavu, panovaly o pokrokovosti Tuniska pochyby.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.