Hlavní obsah

KLDR odpálila další balistickou raketu, přeletěla japonský ostrov Hokkaidó

Aktualizováno

Severní Korea v pátek časně ráno místního času (kolem čtvrteční půlnoci SELČ) odpálila raketu z pchjongjangské čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města. Oznámil to generální štáb jihokorejské armády. Jednalo se o balistickou raketu, která letěla východním směrem a dopadla do Tichého oceánu.

Obyvatelé Japonska byli vyzváni, aby se ukryli

 
Článek

Raketa celkem uletěla 3700 kilometrů a pohybovala se v maximální výšce 770 kilometrů nad zemí, napsala agentura Reuters. Leteckou dopravu podle japonské vlády nenarušila, na severu Japonska se ale zastavilo několik vlaků. Obyvatelé severovýchodu Japonska byli vyzváni, aby se ukryli. Vzdálit se měli od čehokoli, co připomíná část rakety, uvedla televize NHK.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Zprávu potvrdila japonská protivzdušná obrana, podle níž střela letěla z prostoru pchjongjangského letiště přes japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi dva tisíce kilometrů východně od jeho břehů.

Úřad jihokorejského prezidenta podle agentury Reuters okamžitě svolal schůzi Národní bezpečnostní rady, bezpečnostní radu spěšně svolalo i Japonsko.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Trasa střely

O dalším odpálení severokorejské rakety podle agentury Reuters informoval bezpečnostní poradce Bílého domu John Kelly prezidenta Donalda Trumpa.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson v prohlášení vyzval všechny státy světa, aby po novém startu balistické rakety přijaly proti Severní Koreji „nová opatření”. Uvedl, že pokračující severokorejské provokace jen prohlubují diplomatickou a hospodářskou izolaci KLDR.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Výzva pro Čínu a Rusko

K reakci americký ministr vyzval zejména Rusko a Čínu. „Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní raketové starty nebudou tolerovat,” uvedl. Konstatoval, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je „největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce”.

Severokorejské balistické střely budí obavy po celém světě. KLDR je totiž velmi blízko cíli vyzbrojit se jadernými zbraněmi, nebo ho již dosáhla. Kromě pokusných odpalování balistických střel v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN podniká také podzemní testy atomových pum. Ta poslední byla odpálena 3. září a podle upřesněných informací mohla mít sílu až 250 kT. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám