Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilu se nevyhne ani Bentley a Porsche. Možná přijde i elektrická 911!

David Bureš
Diskuze (1)
Kvůli budoucím plánům koncernu VW Group se elektromobily musejí zabývat i jeho sportovní značky. Bentley a Porsche proto počítají s elektrickými sporťáky.

Vedení koncernu VW Group na letošním frankfurtském autosalonu odhalilo své velkolepé budoucí plány v oblasti elektromobility, když do roku 2025 chce uvést na trh přes 80 modelů s elektrickým pohonem. Elektromobilům se tak nevyhnou ani takové značky jako Bentley a Porsche, které už naznačily, o jaké vozy půjde.

V obou případech se můžeme těšit na sportovní model, což jejich fanoušky jistě potěší. Bentley se rozhodovalo mezi nabídnutím menšího SUV než Bentayga a sportovním vozem, kterému nakonec dalo přednost. Postaven bude na shodné platformě jako nadcházející Porsche Mission E, přičemž do prodeje by mělo vstoupit za dva roky.

Bližší informace zatím známé nejsou, mělo by se každopádně jednat o vůz s pohonem všech kol nabízející výkon okolo 600 koní (441 kW) a dojezd až 500 kilometrů. K dispozici by pak mělo být rovněž indukční nabíjení.

„Naším cílem je být lídrem elektrifikace mezi luxusními automobily. Prvním takovým počinem Bentley bude šestiválcová Bentayga plug-in hybrid, což je ústrojí, které následně využijeme také u Continentalu a Flying Spuru,“ oznámil generální ředitel značky Wolfgang Dürheimer.

Elektrický sporťák chystá také Porsche, které jím doplní připravovaný čtyřdveřový elektromobil vycházející z konceptu Mission E. Zatím však není jasné, zda to bude Boxster nebo 911, protože Porsche zvažuje obě možnosti. Zároveň ale ví o negativech tohoto řešení.

„Plně elektrický sporťák je dobrý pro podélné zrychlení, jenže hmotnost baterií je negativem pro ovladatelnost,“ přiznává vedoucí vývoje a výzkumu v Porsche Michael Steiner s tím, že prototyp elektrického Boxsteru sice nefungoval špatně, jenže kvůli váze dosahoval horších časů na kolo než konvenční verze. Řešením mohou být baterie s pevným elektrolytem, které by měly být lehčí a menší než dnešní lithium-iontové akumulátory, jenže jejich vývoj pro použití v automobilovém průmyslu ještě nějakou dobu potrvá.

Právě velikost baterií se ukazuje jako problém u potenciální 911 s elektrickým pohonem. Umístění baterií mezi nápravami by zvýšilo karoserii, a tak se zvažuje jejich přesunutí na místo zadních sedadel, což by z 2+2 auta nutně udělalo jen dvoumístný model. „Sami sebe se ptáme, zda 911 může být jen dvoumístná,“ říká Steiner.

Zatímco tak příchod 911 s čistě elektrickým pohonem je zatím ve hvězdách, jelikož je závislý na dalším vývoji techniky pro elektromobily, příchod hybridní varianty už je jistý. Taková verze dorazí v příští generaci 911 chystané pro příští rok.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - JohnST
16. 9. 2017 12:26
Elektricke sportaky
Uz aj ty Porsche. J.e-be vam podte k nam-Porsche :-!