Jižní Korea cvičí jednotku, která má případně zlikvidovat Kim Čong-una

korejská krize

Jižní Korea cvičí jednotku, která má případně zlikvidovat Kim Čong-unaNOVÉ
ilustrační foto Foto:

Foto: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Jihokorejský ministr obrany Song Young-moo oznámil vznik ‚vražedné‘ brigády elitních speciálních sil. Důvodem je snaha zastrašit vůdce svého severního souseda. Jde o to, aby donutili KLDR ke skoncování se svými jadernými pokusy. Informuje o tom Independent.

Jižní Korea se už jednou v minulosti pokusila severokorejského vůdce odstranit. Plán tehdy skončil naprostým neúspěchem. Vláda v odvetě po severokorejském pokusu zabít jihokorejského diktátora Pak Čong-huia v roce 1968 cvičila několik desítek kriminálníků a mužů z ulice, které chtěla propašovat do KLDR a nechat je zavraždit Kim Ir-sena. Kriminálníci se však vzbouřili a zavraždili své cvičitele. Později se snažili dostat do Soulu, ale byli násilně zastaveni. Jižní Korea tuto historii tajila desítky let.

Nyní, když Kimův vnuk Kim Čong-un zrychluje vývoj jaderné rakety, Jižní Korea se opět chystá zaměřit na lídry severu. Den poté, co Severní Korea provedla svůj šestý a zdaleka nejvýkonnější jaderný test v tomto měsíci, jihokorejský ministr obrany Song Young-moo řekl zákonodárcům v Soulu, že „vražedná jednotka“ bude vycvičená do konce roku.

Ministr sice oficiálně neuvedl, že je jednotka určená přímo k zavraždění vrchních severokorejských představitelů, ale poselství je jasné. Jde o snahu upozornit Kim Čong-una, že i tato možnost je na stole. Jednotka by mohla provádět přeshraniční nájezdy se speciálně vybavenými vrtulníky a dopravními letadly, které by mohly pronikat do Severní Koreje v noci.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Zřídkakdy vláda oznámí plán zavraždění hlavy státu, ale Jižní Korea chce udržet sever v nervozitě ohledně důsledků dalšího rozvoje svého jaderného arzenálu. Současně má stále více agresivní postoj Jihu donutit Severní Koreu, aby přijala nabídku rozhovorů. 

Čtěte také: Účinek sankcí proti KLDR může přijít za dlouho, nebo také nikdy

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články