Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Slavia ovládla derby, porazila Spartu 2:0 a vyrovnala rivalův rekord

Fotbalisté Slavie ovládli 288. derby se Spartou a i navzdory neuznané regulérní brance vyhráli v derby nad Spartou 2:0. Skóre otevřel v 71. minutě Milan Škoda, v 92. minutě zvýšil po vyloučení Costy Josef Hušbauer. Slavia vyrovnala rekord v neporazitelnosti, který doposud držel právě její pražský rival.

Radost Milana Škody ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Vítězství bylo zasloužené. Věřím, že derby bude odrazovým můstkem, jako tomu bylo vloni po vítězství na Spartě. V lize 33 zápasů bez prohry je velký výsledek. Vážíme si toho," řekl Šilhavý. 

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni nezklamal a opět svou základní sestavou překvapil. Jen na lavičce začal letenský kapitán Lafata, místo něho hrál na hrotu Václav Kadlec. Do hostující sestavy se oproti minulému utkání dostali i Michal Kadlec, Ben Chaim a Martin Frýdek. Poprvé od roku 2000 si derby zahrál Tomáš Rosický. Ve slávistické sestavě si místo výborným výkonem ve čtvrtečním zápase Evropské ligy s Maccabi Tel Aviv vysloužil Sobol, nechyběl ani uzdravený Deli a v útoku operoval Škoda.

Neubráněná standardka, Škodův přehled

Klíčový moment nastal v 71. minutě. Opět se ozvala sparťanská bolest, špatné bránění standardních situací. Stoch vymyslel chytrý oblouček, Zahustel byl v souboji pozdě a Škoda trestal. Reprezentační kanonýr skóroval ve třetím z posledních čtyř ligových derby.

"Se Spartou góly chutnají moc. Hlavičkoval jsem a za mnou to asi ještě tečoval. Směřovalo to do brány, otázkou je, jestli by se to takhle vzneslo," řekl Škoda. "Chvíli předtím, než jsme inkasovali, jsme měli asi největší šanci. Zápas pak rozhodla standardka, o to víc jsem naštvaný, protože jsme na nich v týdnu hodně pracovali," uvedl Stramaccioni. 

Mohlo to být v té chvíli už 2:0 pro domácí, ale ve 29. minutě rozhodčí Jílek neuznal regulérní gól. Byli u toho také Stoch se Škodou. První jmenovaný nahrával, Škoda zakončoval. Costa vykopával balon až zpoza brankové čáry.

"Nevím, co k tomu neuznanému gólu říci. Je to bída. Myslím, že to viděla i tribuna sever, prostě každý. Jen jsem rozhodčímu říkal, že to byl stoprocentně gól a že z toho pak bude průšvih," uvedl Škoda.

Domácí hráli od úvodu aktivněji, při chuti byl Stoch, který několikrát nebezpěčně ohrozil Dúbravkovu branku. Sparta se po úvodních deseti minutách oklepala, dokonce v první půli více držela míč, ale gólovou šanci si nepřipravila.

Hlavičkový souboj mezi Mickem van Burenem ze Slavie (vlevo) a Jonathanem Biabianym ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Po změně stran získali slávisté nátlakovou hrou mírnou převahu, ale ke gólovým šancím to dlouho nevedlo. Naopak po brejku v 65. minutě Rosický před prázdnou brankou o kousek nedosáhl na Biabianyho centr.

Costovo vyloučení vzalo naději na nápor

Závěrečný nápor Sparty se nekonal, a to i vinou vyloučení Costy, který v rozmezí tří minut dostal dvě žluté karty. V nastavení pak zakončil brejk střelou k bližší tyči bývalý sparťan Hušbauer.

"Přemýšlel jsem o přihrávce, ale bránící hráč to dobře blokoval, tak jsme se rozhodl pro střelu. Za gól jsem rád, i když byl ke konci a spíš nás uklidnil," řekl Hušbauer.

Úřadující mistr bodoval ve čtvrtém z posledních pěti derby, posunul se na druhé místo tabulky a snížil manko na vedoucí Plzeň na tři body. Viktoria má ale k dobru pondělní dohrávku se Zlínem. Sparta naopak přišla o body ve třetím ze čtyř venkovních duelů ligové sezony a z pátého místa ztrácí na Slavii čtyři body.

Slavia Praha - Sparta Praha 2:0 (0:0)

Branky: 71. Škoda, 90.+2 Hušbauer. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Dobrovolný. ŽK: Bořil, Ngadeu - Mareček, Mandjeck, Costa. ČK: 88. Costa. Diváci: 19 084.

Slavia: Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Van Buren (71. Zmrhal), Rotaň (90. Souček), Hušbauer, Stoch - Škoda (85. Necid). Trenér: Šilhavý.

Sparta: Dúbravka - Zahustel, Mareček, Costa, M. Kadlec - Mandjeck, M. Frýdek - Ben Chaim (74. Šural), Rosický (79. Lafata), Biabiany (83. Sáček) - V. Kadlec. Trenér: Stramaccioni.

Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): "Mám velkou radost, myslím, že vítězství bylo zasloužené. Hodně nám pomohlo i vítězství v Evropské lize. Už před zápasem jsem cítil, že výkon bude velký. Kluci to předvedli hlavně v druhém poločase, kdy jsme Spartu přehráli. Věřím, že takhle budeme pokračovat, že derby bude odrazovým můstkem, jako tomu bylo vloni po vítězství na Spartě."

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Rozhodli jsme se nastoupit s nejrychlejšími hráči, které v ofenzivní fázi máme. Říkali jsme si, že by to stoperům Slavie mohlo dělat problémy. Mohla z toho být v první půli červená karta, když Bořil zastavil Kadlece. Tým bojoval, možná tam měla být trošku agresivita při bránění standardek. Přitom jsme na tom v týdnu hodně pracovali. Věděli jsme, že Slavia bude mít na hřišti čtyři hráče jako Škoda. O to víc jsem naštvaný, že zápas rozhodla standardka."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články