Potvrzeno: Google koupil část HTC, zaplatí 1,1 miliardy dolarů

V poslední době se šířily zvěsti, že Google koupí potápějící se HTC, které dlouhodobě nenachází cestu, jak se dostat do zisku. Dnes se informace potvrdila a internetový gigant kupuje za 1,1 miliardy dolarů tým, který pracoval i na jeho smartphonech Pixel, a možnost využívat patenty HTC. Zbytek firmy i značka zůstává u HTC.

Firmy neuvádí přesná čísla, kolika zaměstnanců se transakce bude týkat, počet lidí v HTC ale klesne ze čtyř tisíc na něco přes dva tisíce. Pro HTC ale tento obchod neznamená konec byznysu se smartphony, vlastní značku si ponechávají a dokonce chystají novou vlajkovou loď. Prozatím zůstává i část věnující se virtuální realitě Vive.

Takto vypadá aktuální vlajková loď HTC:

Google tímto obchodem získá tým lidí věnujících se hardwaru a může tak posílit vlastní snažení. Jeho rodina produktů se rychle rozrůstá, kromě telefonů Pixel má chytrý reproduktor Google Home, řadu Chromecastů a v neposlední řadě i chromebooky, kdy 4. října představí nový model, pomoc zkušených lidí se mu bude hodit. Ve svých modelech navíc bude moci využít i některé patenty HTC.

Na blížící se konferenci Google oznámí dva telefony, Pixel 2 a Pixel 2 XL, přičemž větší z nich bude vyrábět podle dostupných informací firma LG, zatímco menší má na starosti právě HTC. Je tedy velmi pravděpodobné, že příští rok budou oba modely zcela pod taktovkou Googlu. Celou transakci ještě musí schválit úřady, dokončení obchodu se očekává na začátku roku 2018.

Novou generaci telefonů Pixel představí Google 4. října:

Pro Google to není poprvé, co si koupil výrobce mobilních telefonů. V roce 2011 za 12,5 miliardy dolarů koupil majoritní podíl v Motorole. Tu však, ke zklamání mnohých, nevyužil k výrobě vlastních zařízení, v té době oblíbené řady Nexus, ale k rozšíření patentového portfolia, které pomohlo upevnit pozici Androidu vůči konkurentům. Motorolu pak o tři roky později prodal čínskému Lenovu. To značku nadále používá a v nedávné době se dokonce rozhodlo, že bude pro něj primární značkou a svou vlastní upozadí.

Diskuze (3) Další článek: Iridium NEXT: Největší komerční vesmírný projekt v dějinách vstupuje do další fáze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,