Hlavní obsah

Životy v zahraničí pomáhá zachraňovat česká aplikace Windy.com

Novinky, mif

V posledních týdnech čelí obyvatelé Karibské oblasti ničivé síle přírodních živlů. I když se to nemusí na první pohled zdát, předpověď počasí je pro tamní uživatele velmi důležitá. Zajímavé je především to, že velké popularitě se těší především česká aplikace Windy.com. Ta během řádění hurikánu Irma opět pomáhala zachraňovat lidské životy.

Foto: Windy.com

Článek

Aplikaci českých tvůrců Windy.com si totiž oblíbili nejen zahraniční uživatelé, ale také prestižní zahraniční média, jako jsou například Reuters, Express.co.uk či Telegraph. Tyto servery se ve článcích pravidelně opírají o data z Windy.com, čímž pomáhají varovat před aktuálními hrozbami.

Důvod, proč si česká aplikace našla ve světě takovou oblibu, je vcelku prostý. Jako jedna z mála nabízí lidem zdarma jeden z nejpřesnějších předpovědních datových modelů ECMWF. Ten díky přesným vstupním datům a nesčetným simulacím a výpočtům při předpovědi počasí dokáže velice přesně nasimulovat i průběh bouře.

Média i krizové štáby

Možná i proto Windy.com používala nejen média, ale také krizové štáby v mnoha postižených oblastech. V době přírodních katastrof Windy.com pravidelně používá přes milión lidí denně.

Původně přitom Windy.com vzniklo jako předpověď počasí pro rekreační sportovce, především pro kitery. Ti potřebují pro svůj koníček znát přesnou předpověď nejen počasí, ale hlavně vývoje povětrnostních podmínek.

V průběhu času se však aplikace stala nezbytnou součástí profesního života lidí, kteří zachraňují druhé, případně kteří potřebují znát při své práci přesné informace o počasí. Vedle lidí v krizových štábech je řeč například o námořnících, pilotech či hasičích.

Jak je možné, že Windy.com nabízí tak přesné předpovědi a modely vývoje hurikánů?
Aplikace Windy.com nabízí dva globální předpovědní modely, mezi kterými si mohou lidé snadno přepnou a předpovědi si porovnat.
Jedním z nich je běžně používaný GSF. Jde o hydrostatický americký předpovědní model, který je hojně používaný, mimo jiné i proto, že je nabízen webům s předpovědí počasí k využití bezplatně. Tento model není příliš podrobný a technicky je velmi zastaralý.
Druhý z nich je evropský model nazvaný ECMWF. Jde o model, který je po jakékoliv další použití zpoplatněn. Windy.com jej vsak licencuje a jako jeden z mála serverů na světě jej svým uživatelům nabízí zdarma. Dodává totiž předpovědi další rozměr a uživatelům možnost volby si předpovědní modely porovnat a získat tak lepší představu o blížícím se počasí.
Dle serveru ARS Technica vykazuje evropský předpovědní model ECMWF nižší počet nepřesností ve výpočtech oproti GSF. Je to dané hlavně tím, že tento evropský model oproti GSF využívá více vstupních dat, která sbírá z více meteorologických stanic. Navíc mnohem precizněji pracuje s nadmořskou výškou v jednotlivých bodech, stejně jako s různými fyzikálními vlastnostmi mraků. Když k tomu přidáme i vyšší výpočetní výkon ECMWF spolu s větším množstvím simulací výpočtů a jejich aproximaci, vyjde z toho mnohem jemnější finální předpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám