Kurdové v Iráku hlasují v referendu o nezávislosti. Odjeďte, radí svým občanům v oblasti Turecko

V severním Iráku začalo hlasování v referendu o nezávislosti Kurdů. Očekává se, že lidé se pro nezávislost vyjádří, přesto předseda kurdské regionální vlády Nečiran Barzání řekl, že nedojde k vytyčování nových hranic. Výsledek nebude závazný, ale poskytne současnému vedení iráckých Kurdů mandát k vyjednávání o odtržení kurdských oblastí s Bagdádem a okolními státy. Írán v reakci na referendum uzavřel svou hranici s iráckými kurdskými provinciemi.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Irbíl/Teherán (Aktualizováno: 13:20 25. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen Pešmergů zajišťující bezpečnost během referenda o kurdské nezlosti

Člen Pešmergů zajišťující bezpečnost během referenda o kurdské nezlosti | Foto: Azad Lashkari | Zdroj: Reuters

V Irbílu, který je střediskem kurdských autonomních provincií, Nečiran Barzání řekl, že výsledkem referenda nebude nová hranice ani okamžité získání nezávislosti, i když se pro ni většina hlasujících vysloví. Podle něj jsou Kurdové rozhodnuti své spory s centrální vládou v Bagdádu vyřešit mírovou cestou, uvedla agentura AP.

Výsledek referenda není pro kurdskou regionální správu závazný, ale má jí poskytnout mandát pro další kroky, které k nezávislosti povedou. Proti referendu se stavějí všechny okolní země se silnou kurdskou menšinou, tedy Írán, Sýrie a Turecko. Spojené státy, které dosud vyzdvihovaly irácké Kurdy za jejich přínos při porážce radikálních islamistů v Iráku, považují referendum za ohrožení dalšího boje proti radikálům.

Kurdové budou hlasovat o nezávislosti. Erdogan se kvůli referendu sejde s iráckým premiérem

Číst článek

Hlasovat mohou všichni registrovaní občané vymezených oblastí, a to jak Kurdové, tak ostatní. Jedinou podmínkou je, že jim musí být nejméně 18 let. Hlasování se koná přesto, že kurdský prezident Masúd Barzání čelil mezinárodnímu tlaku, aby referendum odvolal.

Proti hlasování je vláda v Bagdádu i země, které mají také silnou kurskou menšinu jako Turecko a Írán. Írán už v neděli vyhlásil zákaz přímých letů do iráckého Kurdistánu, Bagdád požádal země, aby přerušily přímé obchodování s ropou s iráckým autonomním Kurdistánem.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí v pondělí řekl, že Írán „na žádost irácké vlády uzavřel pozemní i vzdušnou hranici“ s iráckým Kurdistánem. Referendum označil za ilegální a neopodstatněné.

Turecko, které má vlastní silnou kurdskou menšinu, uvažuje o uzavření vzdušného prostoru i hraničního přechodu do severního Iráku. Řekl to dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ankara chce nyní posílit vztahy s Bagdádem. Yildirim řekl, že Turecko bude v otázce hraničních přechodů, letišť a obchodu s ropou v iráckých kurdských oblastech považovat za jedinou právní autoritu vlády v Bagdádu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme