Kvůli levnému volání z EU mohou růst ceny v Česku, řekl zástupce operátora O2

ČTK ČTK
27. 9. 2017 11:07
Operátorům v souvislosti s regulací roamingu vznikají podle ředitele pro regulatorní záležitosti v O2 náklady, které nemohou promítnout do koncových cen volání v zahraničí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Zlevnění roamingu na úroveň vnitrostátních služeb, které letos nařídila EU, by se mohlo projevit ve zvýšení cen v Česku u mobilních operátorů. Na setkání s novináři to dnes uvedl ředitel pro regulatorní záležitosti O2 Václav Zakouřil.

Operátorům v souvislosti s regulací roamingu vznikají podle něj náklady, které nemohou promítnout do koncových cen volání v zahraničí.

Výhodu mají podle Zakouřila operátoři, kteří jsou členy velkých nadnárodních skupin, jako je T-Mobile nebo Vodafone. Při vyjednávání o roamingových velkoobchodních poplatcích mají větší vyjednávací sílu, a navíc mohou využívat vlastní sítě v dané zemi, dodal.

O tom, že regulace roamingu bude mít dopad na hospodaření operátorů a může vést ke zvýšení koncových cen, hovoří i Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve výsledcích nedávného testu mobilního trhu. Konstatuje, že na trhu není efektivní konkurence a bude zřejmě třeba jej regulovat.

Jako jeden z problémů ČTÚ vidí fungování tzv. šedých operátorů, kteří se chovají jako firemní zákazníci a nižší vyjednané tarify nabízí koncovým zákazníkům. Šedí operátoři nepodléhají regulaci, kterou se musí řídit mobilní virtuální operátoři, a mají tak vůči nim konkurenční výhodu.

Podle Zakouřila by mělo fungování šedých operátorů podléhat regulaci. Mohla by spočívat v tom, že každý, kdo účtuje koncovým spotřebitelům mobilní služby, by měl být registrovaný u ČTÚ a v případě, že využívá síť jiného operátora, musí mít smlouvu se síťovým operátorem.

Operátor O2 má v Česku zhruba 4,9 milionu mobilních zákazníků. Společnost vlastní s majoritním podílem zhruba 80 procent investiční skupina PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

V Česku je více než 14 milionů aktivních SIM karet.

 

Právě se děje

Další zprávy