Testy | Procesory | Intel

Velký přehled testů nových procesorů Intel Coffee Lake, výkonem překonají i osmijádra od AMD

  • Redakce po celém světě zveřejnily podrobné testy nových procesorů Intel Core 8. generace
  • Architektura Coffee Lake spolu s vylepšeným výrobním procesem a více jádry nabízí výrazný skok ve výkonu
  • Procesory je už možné předobjednat v českých obchodech

Na konci minulého měsíce Intel oficiálně představil nové modely desktopových procesorů Core osmé generace s architekturou Coffee Lake, která nahrazují starší sedmou generaci Kaby Lake. Intel se tentokrát vytasil s opravdu výraznějšími změnami, kterých je rovnou několik. Kromě zvýšení počtu jader u nejvyšší modelů ze čtyř na šest, byla vylepšena architektury a také samotná výroba.

I když jsou čipy vyráběné 14nm technologií, dle přesného označení Intelu se jedná o 14nm++, tedy už třetí generaci, která je optimalizovaná natolik, že o ní Intel tvrdí, že je lepší než konkurenční 10nm technologie výroby.

Podrobnosti o nových procesorech jsme si představili už ve starším článku, takže dnes se zaměříme na skutečné testy z celého světa, díky čemuž se můžeme podívat na reálný výkon a další parametry v mnoha různých aplikacích.

Více jader, větší čip

V rámci šesti uvedených modelů, obě verze Core i5 a Core i7 osahují celkem šest jader. Kvůli tomu byl tak nucen Intel zvětšit i velikost samotného čipu z původních 125 mm2 na 151 mm2. Jak je vidět na obrázku, samotný čip, který je ukrytý pod rozvaděčem tepla, je delší.

Intelu se ale podařilo i přes to jen minimálně zvýšit TDP u nejvyšších modelů z původních 91 W u Core i7-7700K na 95 W u Core i7-8700K. Integrovaný grafický čip s frekvencí až 1,2 GHz zabírá poměrně velkou část čipu a oproti minulé generaci je jeho novinkou více méně jen podpora HDCP 2.2. Pro pracovní využití je dobré, že grafický čip podporuje připojení až tří monitorů zároveň.

Pokud jde o podporu operačních pamětí, nová generace si v rámci šestijádrových modelů poradí standardně s DDR4-2666, u čtyřjader pak s DDR-2400. Jedná se ale o základní konfigurace a není problém využívat i mnohem výkonnější operační paměti na frekvenci, které se blíží pomalu už k 5 GHz. Nutno podotknout, že čipy Coffee Lake podporují pouze dvoukanálové zapojení pamětí, takže pokud je propustnost paměti pro vaše potřeby a aplikace kritickou záležitostí, bude vhodnější zvolit platformu Skylake-X, která podporuje čtyřkanálové zapojení.

Bližší technické detaily jsme se dozvěděli už dříve, takže jdeme na reálné testy.

Testy z celého světa

Vzhledem k tomu, že testy mohly být zveřejněné až dnes, vyrojilo se v průběhu dne obrovské množství testů z celého světa, takže pokud hledáte přímo vaší konfiguraci, hru, aplikaci a podobně, určitě ji najdete. My se podíváme na pár vybraných částí.

Jak si můžete prohlédnout z vybraných grafů v galerii, Intel splnil, co sliboval. Dle jeho oznámení se výkon ve hrách zvýší v průměru až o 25 %, což lze více méně potvrdit. Pochopitelně záleží, o jakou konkrétní hru se jedná a v jakém hrajete rozlišení. Najdou se totiž případy jako třeba Crysis 3, kde je v rozlišení Full HD spolu s výkonnou grafikou GeForce GTX 1080 Ti a v určitých náročných pasážích rozdíl mezi 7700K a 8700 neuvěřitelných 50 %. Najdou se ale i případy, kde je překvapivě nulový rozdíl. Záleží tak na tom, jak hra dokáže dvě jádra navíc využít. Při vyšším rozlišení se rozdíly zmenšují, protože úzkým hrdlem začíná být spíše grafická karta.

Hrám obecně svědčí ale i vyšší frekvence čipů, které pomáhají i v aplikacích, které využívají třeba jen jedno nebo dvě jádra. Intel si tak jednovláknový výkon pojistil vysokými frekvencemi, vícevláknový pak větším počtem jader. Konkurenční čipy Ryzen ve stejné cenové kategorii oproti tomu sice nabídnou vyšší počet jader (například osm jader v případě 1700X), ale nízká frekvence a odlišná architektura nestačí ve hrách ani na nižší modely Coffee Lake. AMD se ale daří slušně držet krok v aplikacích, které dokáží značně těžit ze všech jáder, která jsou k dispozici.

Mezigenerační rozdíl v aplikacích, které využijí více jader, je pochopitelně taktéž obrovský, protože dvě jádra navíc a optimalizovaná architektura zkrátka automaticky znamenají desítky procent výkonu navíc. Z historického pohledu se jedná o jeden z největších posunů ve výkonu mezi generacemi.

Parádní přetaktování

Jednou z dobrých zpráv je i to, že nové čipy jdou skvěle taktovat. Dosavadní zkušenosti recenzentů ukazují, že není problém dostat čipy na 5 GHz i při relativně nízkém napětí a se vzduchovým chladičem. S vyšší frekvencí už ale musíte přidat více napětí a přejít na vodní chlazení, protože čipy se velmi zahřívají a vysokou teplotu nesnáší dobře.

Pokud budete mít tedy dobré chlazení a trochu štěstí, neměl by být problém se dostat na frekvenci 5,2 GHz či 5,3 GHz, což se skvěle projeví i ve výsledném výkonu, který se může zvýšit o desítky procent oproti základnímu nastavení. Počítejte ale s výrazně vyšší spotřebou. Pokud jde o spotřebu při standardních frekvencích, v klidu je nižší, při maximální zátěži pak trochu vyšší než u srovnatelných modelů předchozí generace.

Čas na upgrade?

Pokud máte starší počítač a čekali jste na moderní upgrade, přišel ten správný čas, protože nová generace od Intelu se skutečně po všech stránkách povedla. Částečně za to můžeme poděkovat určitě AMD, protože čipy Ryzen přinesly velmi slušnou konkurenci a tak musel Intel velmi rychle jednat a představit něco pořádného a nikoli jen mírné vylepšení, jako v předchozích letech.

Pokud jde o nějaké shrnutí, čipy Intel Core 8. generace jsou bezkonkurenční pro použití ve hrách a srovnaly krok s vícejádrovými Ryzeny. Pokud ale potřebujete procesor, který bude používán hlavně v aplikacích, které využijí co nejvíce jader, jsou Ryzeny stále zajímavou volbou.

Je dobře, že po letech máme konečně na desktopovém trhu pořádný boj a doufejme, že oba tábory spolu budou vyrovnaně bojovat i nadále.

Intel ukázal i wafer s 10nm čipy Cannon Lake, které budo na trhu až koncem roku 2018:

Diskuze (40) Další článek: Cigaretové špačky budou z nizozemských měst uklízet vycvičené vrány

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,