Hlavní obsah

Lidé se v Národním divadle loučili s Janem Třískou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Národním divadle v Praze se v pátek rodina i veřejnost rozloučily s hercem Janem Třískou, který zemřel 25. září na zranění, která utrpěl při pádu z Karlova mostu.

Vzpomínka na Jana TřískuVideo: Novinky

 
Článek

Divadlo se otevřelo v 9:30, až tři stovky lidí na to čekaly ve frontě. Většina přinesla květinu, kterou s poklonou položila před katafalk s rakví. U ní byly s věnci rodiny také květinové dary prezidenta, premiéra, ministerstva kultury, České filharmonie, Dagmar Havlové, pražských divadel Na Jezerce, Na zábradlí, Archy, vinohradské scény či Národního divadla, kde Tříska začínal už jako posluchač DAMU.

Na jeho umění v úvodu smutečního setkání upozornil ředitel české první scény Jan Burian. "Význam jeho tvorby znamenal mnoho pro Národní divadlo i pro podobu a vývoj českého herectví do dnešních dnů. Spolu s ním vtrhlo na přelomu 50. a 60. let na jeviště autentické mládí - nespokojené a vzdorující, bouřící se proti zavedeným pořádkům," řekl. Podle něj se stal symbolem a idolem své generace diváků.

Kromě partnerky Jana Třísky Karly Chadimové přišli také Igor Bareš, Marie Tomášová, Iva Janžurová, Jan Potměšil, Ivan Trojan, Jana Preissová, Petra Špalková a další.

Tříska patřil k nejtalentovanějším hercům generace 60. let. Měl blízko k disentu a jako emigrant se po Chartě 77 prosadil i v Hollywoodu. V USA natočil 44 filmů, z nich dva s Milošem Formanem. Po jeho odchodu se ho komunistický režim snažil vymazat z povědomí lidí. Po listopadu se vrátil do českého filmu i na jeviště; hostoval na Jezerce a vystupoval na shakespearovských slavnostech. Za krále Leara získal ceny Divadelních novin, Alfréda Radoka a nominaci na

U nás natočil filmy jako Domácí víno, Lidé z maringotek a pohádková Popelka. Objevil se také ve slavném televizním seriálu Záhada hlavolamu podle knížek Jaroslava Foglara. V roce 1976 si zahrál lékaře v legendární komedii Jiřího Menzela Na samotě u lesa.

Foto: Petr Horník, Právo

Dcery Jana Třísky Karla a Jana

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslední rozloučení s hercem Janem Třískou v pražském Národním divadle

V roce 1981 jej Miloš Forman obsadil do filmu Ragtime, pak si zahrál ve sci-fi 2010: Druhá vesmírná odysea a v devadesátých letech opět spolupracoval s Milošem Formanem na dramatu Lid versus Larry Flynt. V Česku je nejslavnější jeho učitel Igor Hnízdo z Obecné školy.

Foto: Petr Horník, Právo

V Národním divadle v Praze se lidé v pátek loučí s hercem Janem Třískou

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ředitel Národního divadla Jan Burian

Rozloučení s Janem Třískou v Národním divadleVideo: Novinky

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Schwarzenberg a Karla Chadimová

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pietní místo vzniklo také u Národního divadla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Tříska na snímku z roku 2007

Naposledy přijel Tříska do Prahy kvůli natáčení filmu Jiřího Mádla Na střeše. Začít se mělo koncem září, v sobotu 23. září ale osmdesátiletý herec spadl z Karlova mostu do Vltavy a v noci na 25. září podlehl v nemocnici následkům těžkého zranění. Policie se přiklání k tomu, že herec spadl do vody nešťastnou náhodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám