Policie kvůli Čapímu hnízdu obvinila Babiše s Faltýnkem. Politici chystají stížnost

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Jaroslav Faltýnek byli obviněni v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavu farmy Čapí hnízdo. Oba politici jakoukoliv vinu popírají.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:55 9. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí Andrej Babiš a 1. místopředseda strany Jaroslav Faltýnek

Předseda hnutí Andrej Babiš a 1. místopředseda strany Jaroslav Faltýnek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauze Čapí hnízdo. Proti tomuto rozhodnutí jsem ihned podal opravný prostředek,“ napsal Babiš ČTK.

Babiš dotační podvod organizoval, řídil a koordinoval. Faltýnek pomáhal, píše policie

Číst článek

„Říkal mi, že si to dnes (v pondělí) vyzvedl na poště," potvrdil serveru iROZHLAS.cz Faltýnkův advokát Josef Bartončík. Proti obvinění plánují podat stížnost. „Nejdřív si to ale musím v klidu přečíst, promyslet a probrat s klientem.“

Informaci potvrdil v debatě Radiožurnálu i Faltýnek. „Pravda vyjde najevo, ale bude to trvat delší dobu. Dnes jsem převzal obvinění v Prostějově a předal jsem to právníkovi. Nečetl jsem to, protože to považuji za vymyšlenou historku.“

Městské státní zastupitelství v Praze nechce případ komentovat. „My k tomu nic říkat nebudeme, dokud se nám nevrátí doručenky,“ reagovala mluvčí Štěpánka Zenklová na dotaz serveru iROZHLAS.cz.

V souvislosti s případem farmy Čapí hnízdo obdrželo státní zastupitelství na konci září usnesení o zahájení trestního stíhání, ale neupřesnilo, koho se týká. V případu vydala Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka sněmovna v září k trestnímu stíhání.

Podle krajského předsedy ANO Josefa Kotta, hnutí nechystá změny na kandidátní listině v Kraji Vysočina ani po zveřejnění informací o obvinění jedničky kandidátky Jaroslava Faltýnka.

Podezření z dotačního podvodu

Babiše podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se měl dopustit dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají. Tvrdí, že kauza je má poškodit před volbami.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi sněmovny ke kauze Čapí hnízdo svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Už to překročilo meze, řekl Babiš a podá trestní oznámení na twitterový účet Šuman

Číst článek

Důkazem by mohla být banka, tvrdí anonymní skupina

Babiš reagoval také na dokumenty údajně uniklé z banky HSBC, které včera zveřejnila na svém twitterovém účtu skupina Šuman. Kvůli úniku chce podat trestní oznámení.

Nejzávažnější je fakticky jedna věta, a to, že banka ve zveřejněném interním dokumentu mluví jako o jediném majiteli Farmy Čapí hnízdo o Andreji Babišovi. Pokud jsou dokumenty skutečně autentické, jednalo by se důkaz k tomu, že farma a Babiš se mohli dopustit dotačního podvodu, když žádali o dotaci jako malý podnik nezávislý na Agrofertu.

Samotná banka odmítla cokoliv komentovat s tím, že ctí přísné principy ochrany klientských dat. Také zdůraznila, že jakýmkoliv případným porušením těchto pravidel se vážně zabývá.

Kdo je kdo v kauze dotačního podvodu? V hledáčku policie je i Babišova rodina

Číst článek

Radiožurnál oslovil i bývalého šéfa české pobočky banky Františka Kopřivu, jehož jméno se také objevuje na zveřejněných dokumentech mezi příjemci uvnitř banky. Ten však odmítl z principu jakýkoliv komentář.

Informací banky se částečně dotkl i audit ministerstva financí. Auditoři měli k dispozici úvěrovou smlouvu a také smlouvu o ručení bance s Babišovou firmou Imoba. Podle kontrolorů si banka samotnou farmu pro poskytnutí úvěru 350 milionů korun nijak zvlášť neprověřovala a plně spoléhala na ručitele, kterým byl Agrofert, s nímž spolupracovala.

To podle nich byla jistá indicie, že banka považovala obě firmy za propojené. Podle auditor tomu odpovídá i nízký úrok pouze 1,25 procenta, což mimochodem uvádějí i dokumenty zveřejněné na Twitteru. 

ogo, kno, jra, jaf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme