Fiala s Dejdarem bavili učně v Pohořelicích. ODS se hlásí k Občanskému fóru, o Nečasovi ani slovo

Jan Štětka
10. 10. 2017 18:30
Předvolební talkshow lídra ODS Petra Fialy a herce Martina Dejdara dorazila do Pohořelic. Předseda ODS se snaží nepůsobit koženě, ale daří se mu to jen výjimečně. Fiala se hlásí k odkazu Občanského fóra a listopadu 1989, o éře Klause, Topolánka i Nečase však mlčí. Pravicové notování Fialy s Dejdarem zní místy falešně, herec v roce 2013 při prezidentských volbách veřejně podporoval Miloše Zemana.
Herec Martin Dejdar a předseda ODS Petr Fiala.
Herec Martin Dejdar a předseda ODS Petr Fiala. | Foto: Economia

Pohořelice - Budova bývalého kina v jihomoravských Pohořelicích není žádný drobeček. Sál s téměř třemi stovkami sedadel by bývala hravě zaplnila zdejší rodačka Věra Špinarová, ale těžko některý současný český politik.

Pouhá zhruba desítka lidí, která minulý čtvrtek večer čekala v předsálí na příjezd hlavních protagonistů předvolební talkshow předsedy ODS Petra Fialy a herce Martina Dejdara, však zaskočila i pesimisty. A to navíc mnozí z přítomných byli spíš pořadatelé než voliči, jako třeba občanskodemokratický starosta Pohořelic Josef Svoboda. Anebo Luboš Kuchynka, někdejší starosta za ODS v nedalekých Hustopečích, které jsou další štací dua Fiala-Dejdar. "Měl jste přijet do Kyjova, tam jsme museli přidávat židle. Tady má ODS slabou pozici," žehlí prázdný sál jeden z členů Fialova týmu, zatímco politik vchází a zdraví se s přítomnými.

Profesore, na slovíčko

Na poslední chvíli však jako zázrakem přece jen dorazilo dalších asi padesát lidí. Hlavně příznivci modré partaje, ale také houf mládeže, který automaticky zamířil do poslední řady. "Jsme tu sami od sebe. Ze zájmu," vysvětlila asi šestnáctiletá dívka. Její hihňající se kamarádky to rychle potvrdily, ale vzápětí se skupina na pokyn dospělého doprovodu - ještě než k témuž vyzval Dejdar - přesunula rovnou do první řady.

Nakolik přilákala učně z odborného učiliště v nedalekých Cvrčovicích kontaktní kampaň předsedy a jihomoravské volební jedničky ODS a nakolik jen příležitost uvidět známého baviče a zahnat večerní nudu na internátu, není těžké uhodnout.

A pak už na pódium přichází Martin Dejdar, půldruhé hodiny dlouhé "představení" začíná. Scénář je prostý. Herec postupně Fialovi nadhazuje různá slova podle písmen abecedy a šéf ODS volně rozpráví, co pro něj znamenají. A jako alkohol, B jako Bůh, H jako hospoda, S jako slušnost a tak dál. Na několik písmen mohou vymyslet slova i lidé v publiku.

Politolog a profesor Masarykovy univerzity v Brně Fiala dobře ví, v čem mu má kampaň tohoto formátu pomoci. A nutno uznat, že se hodně snaží být jen přiměřeně kožený, nemluvit šroubovaně a odpovídat Dejdarovi vtipně a uvolněně. Ani není znát, že politik má toho dne za sebou už několik rozhovorů v Praze a přesun po zacpané D1 do Brna, kde absolvoval tři předvolební akce.

Přesto Fiala působí přirozeně jen ve vzácných momentech, kdy se tolik nekontroluje a improvizuje. "Nemám rád kvašáky, okurky mám raději ve sladkokyselém nálevu," dovolil si prohlásit v zelinářském městysu při spontánní reakci na výraz poslaný z publika k písmenu Q.

Evidentně mu nesedl ani nečekaný dotaz na britskou skupinu Queen. "Trošku jsem je poslouchal, ale žádná píseň mě nenapadá," kličkuje na jevišti. "Co má člověk říkat o hudební skupině?" vrací se pak k této věci v zákulisí po představení.

Ne, že by byl Fiala vyloženě suchar, ale většina jeho připravených replik má charakter pečlivě vybalancované marketingové prezentace stranického programu.

"Jižní Morava je kraj, který by měl být v České republice to, co je Bavorsko v rámci Německa. Tedy region, kde je moderní, špičkové hospodářství, ale kde se současně ctí a respektují tradice," zalichotil brněnský rodák krajanům při písmenu J. Sklidil potlesk, přestože přirovnání je stejně fantaskní, jako byla někdejší občanskodemokratická vize Česka coby ekonomického tygra Evropy.

Téma hospoda zase Fiala využil k tomu, aby odsoudil vládní politiku vůči živnostníkům. "Hospody mám rád, ale dělá se tu všechno, aby zanikly," prohlásil. Věty sype z úst sice srozumitelné a jednoduché, ale až příliš z nich čiší učitelská snaha zaujmout a přesvědčit. Jako by billboardové heslo ODS "Slušný lídr, dobrý program, silné Česko" Fiala naplňoval hlavně profesorsky konzervativním zevnějškem, klidnou dikcí, trpělivým opakováním zapamatovatelných receptů a poněkud siláckým vymezováním se vůči Evropské unii.

Dejdar, Miloš a máslo

Ne každý v sále mu to baštil. "Určitě je osobně slušný a jiný než třeba Klaus. Ale že bych kvůli tomu volila ODS, to tedy nevím," zhodnotila Fialův výkon asi šedesátiletá návštěvnice akce. "Dodnes nebyly dotaženy kauzy pádu Nečasovy vlády nebo působení Marka Dalíka a vše je to nějak spojeno s ODS. Vím, že hodně lidem to pořád vadí," svěřila se. Na otázku, jestli volebním výsledkům ODS na jižní Moravě může pomoci, že předseda je Brňák a tedy krajan, uvedla, že tak Fialu vlastně ani nevnímá.

Právě přetrvávající nedůvěra k tvrzení, že se ODS odstřihla od své problematické minulosti, je i důvodem jen mírného růstu stranických preferencí. Aktuální průzkumy partaji přisuzují od devíti do jedenácti procent. Fiala by přitom potřeboval dvouciferný zisk, aby na lednovém kongresu mohl jako úspěšný šéf obhájit své předsednictví.

Otazníky, co od ODS vlastně čekat, vzbuzuje i sama předvolební talkshow. Fiala při ní třeba zdůrazňuje kontinuitu ODS s Občanským fórem a listopadem 1989, ale ani jednou během večera nepřišla na přetřes souvislost s Nečasem, Topolánkem a málem ani s Klausem. Ten byl opatrně zmíněn jen jednou, a to v pozitivním tenisovém kontextu. Přičemž na Václava Klause mladšího, který je trojkou pražské kandidátky ODS a řada voličů v něm vidí díky jeho razantní kampani nejvýraznějšího politika ODS, nepřišla řeč vůbec.

Asi největší renonc lze ale spatřovat v samotném propojení Fiala-Dejdar. Ne proto, že první z dvojice měl na sobě dokonale padnoucí oblek, celý večer spořádaně seděl na židli a svou siluetou připomínal spořádaného malíčka z příběhů o Neználkovi, zatímco druhý pobíhal jako divous po jevišti v roztrhaných džínách, plandavé košili a rozšklebených botách.

Dejdar totiž, jak známo, v minulých prezidentských volbách veřejně podporoval levicově se prezentujícího Miloše Zemana. "Od pana Zemana si jako člověk od kumštu slibuji, že bude trochu legrace," říkal. Fiala naopak Zemana kritizuje. A přestože spisovatel Jiří Stránský se s Dejdarem coby představitelem titulní role v protikomunistické sérii Zdivočelá země za podporu Zemana ve zlém rozešel, Fialova ODS naopak herce angažovala do kampaně.

Jako nejapnost proto vyznívá, když se Dejdar ptá na jevišti Fialy na vztah k USA. "Poslední dobou mám pocit, že se ke Spojeným státům díváme s despektem, raději se díváme na druhou stranu," mudruje Dejdar, jako by to nebyl právě Zeman, kdo dává důraz na východní vektor. Není divu, že když v bývalém pohořelickém kině došlo na písmeno M a publikum navrhlo slova "Miloš" a "máslo", chvíli to vypadalo, že by mohlo neplánovaně dojít na pokání. Jenže místo másla na hlavě voliče zajímala jen jeho cena.

Učnice a učňové, na něž se Fiala i Dejdar mnohokrát do první řady obraceli jako na reprezentanty mladé generace, se tak mohli nerušeně vlnit, když jejich bavičský idol odlehčil talkshow svým zpěvem. Pořadatelé jim k tomu poslali dokonce pozdrav od místních vinařů v podobě hroznové šťávy.

Díky ní, nabízenému burčáku i Dejdarovu profesionálnímu bavičství nakonec odcházeli Pohořeličtí ze sálu vysmátí. Komu vadilo, že Fiala nekomunikoval s lidmi přímo, mohl se s politikem aspoň vyfotit. A Dejdarovo ujištění z úvodu pořadu, že jeho prosba o přesun publika do předních řad bude "poslední manipulací dnešního večera", bylo rychle zapomenuto.

 

Právě se děje

Další zprávy