Hlavní obsah

Královnou českého sportu se stala tenistka Petra Kvitová

Praha

Cítila se trochu zaskočená... Tenistka Petra Kvitová nečekala, že se po třech letech stane opět královnou českého sportu. A v olympijském roce k tomu! Vždyť Martina Sáblíková získala na rychlobruslařských tratích v Soči zlato a stříbro a snowboardistka Eva Samková dovezla z Ruska rovněž nejcennější kov. „Kdyby byla volba na mě, asi bych se rozhodla pro Martinu. Dvě olympijské medaile přece jen něco znamenají,“ přiznávala wimbledonská vítězka Kvitové poté, co v pražském hotelu Hilton odložila křišťálovou korunu určenou pro nejlepšího českého sportovce roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězka ankety Sportovec roku 2014 Petra Kvitová s trofejí.

Článek
Fotogalerie

Napětí panovalo do poslední chvíle. Při hlasování, stejně jako při slavnostním galavečeru, během něhož došlo na vyhlášení výsledků 54. ročníku tradiční ankety Sportovec roku. To proto, že končící rok 2014 byl na sportovní úspěchy skutečně bohatý a ani tituly mistrů světa nestačily na nominaci do elitní desítky. Cyklokrosař Zdeněk Štybar, či třeba rychlostní kanoista Josef Dostál se o tom přesvědčili.

Rozhodlo pouhých deset bodů

A o místa na pomyslných stupních vítězů se rozpoutal ještě urputnější boj, neboť 199 hlasujících novinářů mělo zvolit krále či královnu českého sportu z vyvolené desítky, jež se v uplynulých měsících ozdobila cennými kovy a triumfy.

Nakonec přisoudili korunu královny Petře Kvitové. Pouhých deset bodů rozhodlo, že její wimbledonský triumf a vítězství ve Fed Cupu družstev znamenalo víc, než zlato snowboardistky Evy Samkové v Soči a zlato a stříbro Martiny Sáblíkové na olympijských rychlobruslařských tratích. Tak těsné vítězství ještě nikdy v čtyřiapadesátileté historii anketa nezažila. Až dosud totiž představoval rekord minimální rozdíl 32 bodů v roce 2007, díky němuž měla Sáblíková navrch nad Špotákovou.

„Druhé vítězství ve Wimbledonu, na které jsem tak dlouho čekala a měla obavy, zda se mi ho podaří ještě někdy zopakovat, představovalo ten nejkrásnější zážitek končícího roku. Triumf ve Fed Cupu zrovna tak. A teď vše završilo vítězství v anketě o Sportovce roku," netajila Petra Kvitová, jak moc může být s končícím rokem spokojená.

Kvitová královnou podruhé

Královnou českého sportu se stala podruhé v historii a jen stvrdila hegemonii žen v této anketě. Vždyť od roku 2006, kdy vyhrála Kateřina Neumannová, v ní vládnou devět let jen sportovkyně. Sáblíková zvítězila třikrát, Kvitová ji ovládla před třemi lety, z letošní desítky se pak nejlepším Sportovcem roku stala i oštěpařka Barbora Špotáková, která tentokrát obsadila šestou příčku.

„Samozřejmě bych si přála, aby nastávající rok byl stejně úspěšný," svěřovala se Petra Kvitová poté, co z rukou ministra školství, mládeže a sportu Marcela Chládka a předsedy KSN Zdeňka Pavlise převzala nejen křišťálovou korunu, ale i šek s finanční odměnou ve výši čtvrt miliónu korun.

Druhá nakonec skončila s odstupem deseti bodů snowboardistka Eva Samková, třetí pak rychlobruslařka Martina Sáblíková. Tři olympijské medaile ze Soči stačily biatlonistovi Ondřeji Moravcovi jen na čtvrtou příčku, pátá skončila stejně jako v loňském roce jeho reprezentační kolegyně Gabriela Soukalová. Druhému nejlepšímu muži cyklistovi Lepoldu Königovi patří sedmá příčka, na níž mimochodem skončil i při svém debutu na Tour de France, osmý skončil mistr světa v judu Lukáš Krpálek, devátý mistr světa ve skifu Ondřej Synek, desítku pak uzavírá sedmý tenista světa Tomáš Berdych.

Sportovec roku České republiky 2014
1. Petra Kvitovátenis1530250 000 Kč
2. Eva Samkovásnowboarding1520200 000 Kč
3. Martina Sáblíkovárychlobruslení1393170 000 Kč
4. Ondřej Moravecbiatlon1260140 000 Kč
5. Gabriela Soukalovábiatlon1150120 000 Kč
6. Barbora Špotákováatletika912100 000 Kč
7. Leopold Königcyklistika82680 000 Kč
8. Lukáš Krpálekjudo79070 000 Kč
9. Ondřej Synekveslování73760 000 Kč
10.Tomáš Berdychtenis59150 000 Kč

Tenisová nadvláda pokračuje

V rámci slavnostního galavečera došlo i na vyhlášení nejlepších kolektivů. Tenisová nadvláda pokračovala, neboť trofej si stejně jako v roce 2011 odnesly tenistky Petra Kvitová, Lucie Šáfářová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a nehrající kapitán Petr Pála za triumf v letošním Fed Cupu. Bylo to už počtvrté, co měl tenis nad ostatními sporty navrch, neboť v uplynulých dvou letech zvítězili pro změnu muži tvořící vítězný daviscupový tým.

Na druhém místě v anketě o nejlepší kolektiv roku skončila stříbrná biatlonová štafeta ze Soči, na třetím pak česká fotbalová reprezentace.

Nejlepší sportovní kolektiv roku
1. Tenisové družstvo ČR - ženy (Kvitová, Šafářová, Hradecká, Hlaváčková, Koukalová , Záhlavová-Strýcová a kapitán Pála)467100 000 Kč
2. Smíšená štafeta biatlonistů 377 bodů (Moravec , Soukalová , Soukup, Vítková)37780 000 Kč
3. Fotbalový tým ČR24860 000 Kč

Do síně slávy uvedena Rezková - Hübnerová

Do pomyslné síně slávy českého sportu byla během slavnostního večera uvedena in memoriam Miloslava Rezková - Hübnerová, olympijská vítězka ve skoku vysokém z roku 1968. Cenu převzala dcera Linda Hübnerová z rukou Věry Čáslavské.

Nejlepším sportovcem roku 2014 v juniorské kategorii, kterou vyhlašuje Nadace České sportovní reprezentace, se stala juniorská mistryně světa na 10 km chůze Anežka Drahotová. Druhý skončil desetibojař Jiří Sýkora a třetí šermíř Alexander Choupenitch.

Nejlepší junioři roku
1. Anežka Drahotováatletika - chůze10550 000 Kč
2. Jiří Sýkoraatletika - desetiboj9135 000 Kč
3. Alexander Choupenitchšerm6925 000 Kč

Reklama

Související témata: