Volební místnost na Pražském hradě zůstala zavřená. Důvodem jsou bezpečnostní kontroly

Voliči letos nebudou moci hlasovat na Pražském hradě. Kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným u vstupů se volební místnost na druhém hradním nádvoří neotevřela. Voliči, kteří ji byli zvyklí využívat, musejí jít na nedaleký Pohořelec.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský Hrad (ilustrační foto)

Pražský Hrad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem změny místa byl podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nekomfortní přístup k volební místnosti přes bezpečnostní kontroly, které by voliče v této oblasti mohly odradit.

„Stání ve frontě s turisty a kontrola nám pro voliče nepřipadala správná," sdělila Blažková. Místo volební místnosti na Hradě je připravena v pobočce Městské knihovny v Praze na Pohořelci.

Pražský hrad se brání, že měl připravenou variantu, podle které by voliči kontrolou nemuseli procházet a že s ním městská část nejednala.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že bezpečnostní složky na Pražském hradě byly připraveny zajistit hladký chod volební místnosti v areálu, a to včetně přednostního vstupu voličů. O nezřízení volební místnosti s nimi podle Ovčáčka městská část nejednala.

„Byli jsme přitom připraveni na maximální vstřícnost. V úvaze bylo i umístění volební místnosti tak, aby voliči vůbec kontrolu nepodstupovali," dodal.

Kontroly od loňského léta

Kontroly při vstupu do hradního areálu jsou od loňského léta. Způsobují v některých exponovaných časech fronty před vstupem do areálu Hradu a podle některých bezpečnostních expertů nejsou zdaleka tím, co může v sídle hlavy státu zajistit větší bezpečnost; naopak mohou případné útočníky kvůli velké koncentraci lidí přitahovat.

Zavedení kontrol a s ním spojené uzavření jednoho ze vstupů do palácových zahrad pod Hradem přineslo mimo jiné jejich správci, Národnímu památkovému ústavu, úbytek návštěvníků a snížení tržeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme