Hlavní obsah

Boje mezi Iráčany a Kurdy pokračují

– Irbíl

Irácká armáda a šíitské milice se v pátek střetly s kurdskými pešmergy o město Altun Kupri těsně za hranicemi kurdské autonomní oblasti. Do bojů na obou stranách zasáhlo dělostřelectvo. Výsledek střetu není jasný. Město leží blízko Irbílu. Kurdové se obávají, že ho irácké síly chtějí dobýt. Irácký premiér Hajdar Abádí to popírá, popíral však i předchozí zásah proti Kurdům v Kirkúku.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Boje u Altun Kupri

Článek

Boje o Altun Kupri si vyžádaly několik desítek obětí a zraněni při nich byli i dva novináři. Kurdové přiznali třicet padlých, tvrdí ale, že střet vyhráli. V boji podle svých slov zničili jeden irácký tank Abram a tucet obrněných vozidel. Mohlo by jít o americké humvee.

Irácká armáda ráno z děl ostřelovala kurdské pozice severně a jižně od městečka. Na to kurdští bojovníci, označovaní jako pešmergové, odpověděli raketovou palbou a vyslali do města posily.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Zraněného kurdského bojovníka odvážejí do nemocnice.

Irácké ministerstvo obrany kolem poledne oznámilo, že protiteroristické síly, federální policie a šíitské milice Lidové mobilizační fronty (PMF), kterou podporuje Írán, už městečko dobyly. Velitel PMF Ercuman Turkmen v telefonickém rozhovoru agentuře AP však přiznal, že jeho jednotky jsou pod palbou odstřelovačů z města. Žádné oběti střetu zatím armáda nehlásí.

Altun Kupri leží v provincii Kirkúk těsně u hranic provincie Irbíl, která už je součástí autonomního Kurdistánu. Padesát kilometrů vzdálený Irbíl je přitom správním střediskem nejen stejnojmenné provincie, ale i celé autonomie.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kurdské posily míří k městečku Altun Kupri

Guvernér Irbílu Nawzad Hádí vyzval ke klidu: „Je jasné, že Altun Kupri je v provincii Kirkúk a ne Irbíl (tedy mimo autonomii), ale pohybují se na hranicích obou provincií.“

Velitel PMF Karim Núrí řekl, že se irácké jednotky zastaví na hranicích autonomie a nebudou postupovat do provincie Irbíl: „Vrchní velitel, premiér Hajdar Abádí vydal rozkaz všem vojenským jednotkám nepřekračovat hranice provincie Kirkúk k Irbílu.“

Konflikt mezi Bagdádem a vládou autonomního Kurdistánu se plnou silou rozhořel po referendu z 25. září, v němž se většina Kurdů vyslovila pro nezávislost Kurdistánu. Irácká vláda hlasování neuznává a nezávislost Kurdistánu naprosto odmítá.

Spor v Iráku zhoršila skutečnost, že se hlasovalo i v oblastech, které administrativně do Kurdistánu nepatří. To je i případ provincie Kirkúk, byť tam žije velký počet Kurdů. Proto Bagdád na konci minulého týdne vyslal armádu ovládnout oblasti, které Kurdové obsadili od roku 2014 mimo své autonomní provincie v bojích proti samozvanému Islámskému státu. Irák ale ještě před útokem popíral, že podobný krok podnikne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám