Ruská média o vítězství ANO: Babiš bojuje proti diktátu EU, Brusel smutní a Ukrajina zuří

O zesílení tlaku na zrušení protiruských sankcí a o komplikacích ve vztahu České republiky s Evropskou unií spekulují ruské komentáře k vítězství hnutí ANO v českých parlamentních volbách. Podle listu Kommersant bude vláda Andreje Babiše spolupracovat s vedením východoevropských zemí nespokojených s politikou Bruselu. Server Vesti napsal, že po českých volbách "zavládl mezi evropskými činiteli v Bruselu znovu smutek".

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zodpovídá dotazy novinářů po vyhlášení výsledků voleb.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zodpovídá dotazy novinářů po vyhlášení výsledků voleb. | Zdroj: Reuters

Kommersant upozorňuje, že v programu ANO se hovoří o snaze vypracovat novou strategii vztahů s Ruskem s cílem upevnit bezpečnostní architekturu v Evropě a přispět k rozvoji česko-ruských styků. "Od roku 2014 vůdce ANO prohlašoval, že sankce vůči Moskvě jsou neúčinné, a letos v říjnu podpořil názor prezidenta Miloše Zemana, který navrhl uznat připojení Krymu (k Rusku) a vyplatit Ukrajině kompenzaci," uvádí Kommersant. Kvůli výrokům o Rusku podle něj česká sociální demokracie Babiše nepodporuje.

I Rossijskaja gazeta připomíná, že Babiš nejednou hovořil o nezbytnosti "ukončit sankční válku s Ruskem". Jeho hnutí ANO označuje za "centristické s prvky populismu".

Rozčarování českých občanů s politikou tradičních politických stran je "očividně spojeno s tím, že ministři odcházející vlády Bohuslava Sobotky byli příliš závislí na Bruselu," uvádí list. "Často to neodpovídalo národním zájmům Česka, nebo jim to přímo škodilo. A Češi jsou velmi citliví na vše, co se týká jejich svrchovanosti," konstatuje se v komentáři.

"Mezi evropskými činiteli v Bruselu zavládl znovu smutek," komentuje výsledky českých voleb server Vesti. Uvádí, že, soudě podle některých Babišových výroků, jeho názory na vztahy s Ruskem a EU jsou identické s míněním prezidenta Zemana: sankce jsou zbytečné, téma Krymu je třeba uzavřít. "Mnohé bude jasné, až si Babiš vybere koaliční partnery," soudí Vesti.

Podle ruského serveru Politikus nové rozložení sil v České republice velmi rozčiluje Ukrajinu, protože Babiš je znám svým negativním vztahem k protiruským sankcím. "Rovněž vystupuje s ostrou kritikou diktátu EU a je připraven bojovat proti vnucované migrační krizi tím nejradikálnějším způsobem," zdůrazňuje server.

"V Česku je v dané chvíli velmi mnoho nelegálních ukrajinských migrantů, které nová státní moc vyžene nejdřív. Později přijdou na řadu i legálně zaměstnaní migranti, jejichž kvóty Praha nejednou zvyšovala kvůli Bruselu. Pokud se Babiš odhodlá ke konfrontaci s pohlaváry v EU ohledně migrační otázky, Ukrajinci jako oběti svých vlastních neschopných politiků poletí ze země jako první," praví se v komentáři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme