Festival Film Music Prague zahájí Benjamin Wallfisch, autor hudby k Blade Runnerovi a Skrytým číslům

ČTK ČTK
23. 10. 2017 14:10
Osmatřicetiletý skladatel Benjamin Wallfisch bude 9. dubna 2018 ve Foru Karlín v Praze dirigovat zahajovací koncert mezinárodního festivalu Film Music Prague, který každoročně přiváží hudební skladatele z Hollywoodu. Večer nabídne v provedení orchestru Filharmonici města Prahy a sboru řadu Wallfischových melodií známých ze sci-fi Blade Runner 2049, hororu To nebo válečného dramatu Dunkerk.
Benjamin Wallfisch.
Benjamin Wallfisch. | Foto: Benjamin Wallfisch

Sedmatřicetiletý britský skladatel Benjamin Wallfisch bude 9. dubna 2018 ve Foru Karlín v Praze dirigovat zahajovací koncert mezinárodního festivalu Film Music Prague.

Večer nabídne v provedení orchestru Filharmonici města Prahy a sboru řadu Wallfischových melodií známých ze sci-fi Blade Runner 2049, hororu To nebo válečného dramatu Dunkerk, na němž pracoval se slavnějším kolegou Hansem Zimmerem. Na programu jsou dále skladby z filmů Interstellar, Počátek nebo Sherlock Holmes: Hra stínů.

"Zahajovací koncert je koncipovaný jako symfonická pocta nejen Benjaminu Wallfischovi, ale i skladateli Hansi Zimmerovi a jeho dalšímu žákovi Lornemu Balfeovi," řekl umělecký ředitel festivalu Nikola Bojčev.

"Lorne Balfe společně s Hansem Zimmerem vytvořili soundtrack k vůbec prvnímu hranému seriálu stanice National Geographic - Genius. Tento projekt o Albertu Einsteinovi se natáčel v Praze," dodal.

Kromě zvuku klasického symfonického tělesa zazní ve Foru Karlín také elektronika. Řada na ni přijde při uvedení hudby z filmu Blade Runner 2049. 

"Zimmer a Wallfisch dostali za úkol pro toto sci-fi vytvořit soundtrack, který bude velmi podobný tomu původnímu od Vangelise. A jak víme, Vangelis je mistr syntezátorů a umělých zvuků," podotkl Bojčev.

Kromě nového Blade Runnera a Dunkerku spolupracoval Wallfisch s Zimmerem také na hudbě k filmu Skrytá čísla. Ještě s Pharrellem Williamsem byli za svou práci nominováni na Oscara.  

Film Music Prague každoročně přiváží do metropole hollywoodské skladatele filmové hudby.

Hvězdou loňského ročníku byl britský skladatel David Arnold, autor hudby ke čtyřem bondovkám a velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti nebo Godzilla.

Letošní ročník zahájil v Paláci Žofín držitel Grammy a Zlatého glóbu Craig Armstrong.

 

Právě se děje

Další zprávy