Kubera za ODS na prezidenta kandidovat nebude. Prý kvůli nesouhlasu rodiny

Prezidentské volby

Kubera za ODS na prezidenta kandidovat nebude. Prý kvůli nesouhlasu rodinyNOVÉ
Kubera za ODS na prezidenta kandidovat nebude. Prý kvůli nesouhlasu rodiny Foto:

FOTO: Ods.cz

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nebude kandidovat v blížících se prezidentských volbách, i když pro to sehnal dost podpisů od kolegů v horní komoře parlamentu. Získal 15 podpisů, a to nejen od senátorů ODS, ale i z klubů ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO. Na kandidaturu jich stačí deset. Podle předsedy ODS Petra Fialy s Kuberovou kandidaturou nesouhlasila jeho rodina. Občanští demokraté zatím neoznámili, jak k volbě přistoupí, podle Fialy své rozhodnutí včas oznámí.

Kubera v červenci řekl, že už nasbíral dost podpisů v Senátu, aby mohl svou kandidaturu podat. Zároveň však konstatoval, že se teprve rozhodne, zda do voleb půjde. „Dosavadní kandidáti mě neoslovují, stále čekám, že se objeví ještě jiní kandidáti, zejména po volbách do Poslanecké sněmovny. Mám to připravené a rozhodnu se na poslední chvíli,“ řekl dříve Kubera serveru iDnes. Už zhruba před půl rokem v České televizi řekl, že se mu nepodařilo přesvědčit manželku k tomu, aby s ním žila na Hradě.

„Pan Kubera sám jistě médiím nejlépe vysvětlí, proč nebude kandidovat. Ty důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině. Zeptejte se pana senátora, nicméně ta informace je správná, pan senátor nebude kandidovat,“ řekl novinářům Fiala ve středu ve Sněmovně po schůzce se zástupci Pirátské strany.

Jaroslav Kubera je od roku 1994 primátorem Teplic, senátorem je od roku 2000. Loni poprvé zasedl v krajském zastupitelstvu a stal se místopředsedou Senátu. Začátkem roku řekl, že aktuální volební období v senátu i komunální politice jsou pro něj poslední.

Hranici občanských podpisů pro kandidaturu v prezidentských volbách už překročili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Senátorské podpisy sehnal vedle Kubery bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Díky 22 poslaneckým podpisům se bude o Hrad ucházet také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.

Čtěte také: Drahoš už překročil 100 tisíc podpisů, Horáček má 80 tisíc. Hilšer zatím ztrácí

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články