Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš vynechal jednání ANO s Piráty: Naučte se chovat! Bartoš: Jen škádlení

Autor: ČTK, všm, simao - 
25. října 2017
17:15

Piráti vyrazili ve středu odpoledne na povolebního jednání s ANO, na kterém ale chybí patrně lídr Andrej Babiš. Ten jim přes Novinky.cz vzkázal, že „se mají naučit chovat“. Pobouřila ho totiž prohlášení místopředsedy strany Jakuba Michálka, že by měl být ve vězení. Nepotěšilo ho ani zveřejnění jeho SMS konverzace s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, kterého na jednání doprovodil právě Michálek. 

Ivan Bartoš ve středu zopakoval, že si nedovede představit spolupráci s ANO, ať už v koalici, nebo formou tiché podpory. „Chceme se bavit o tom, jak bude vypadat Sněmovna,“ předeslal. Prozradil, že se schůzky nebude účastnit Andrej Babiš.

Rozezlený Babiš: Měli by se naučit chovat

Mluvčí ANO Lucie Kubovičová k tomu uvedla, že šéf ANO měl už dříve sjednané jiné schůzky. Jednání za ANO se podle ní zúčastní kandidát ANO na předsedu Sněmovny Radek Vondráček a místopředseda hnutí a brněnský primátor Petr Vokřál.

Důvod absence lídra ANO ale může být trochu osobnější. „Čtu tady rozhovor pana Bartoše, tady říká: Nemá smysl jednat s ANO, kde jsou pan Faltýnek s panem Babišem momentálně stíháni. Pan (místopředseda Jakub) Michálek říká, že máme být ve vězení. Nechceme jim dělat stres, a tak jsme nominovali pana Vokřála a Vondráčka,“ prohlásil Babiš pro Novinky.cz.

Jejich chování... myslím, že by měli absolvovat kurz společenského chování a naučit se chovat. Možná by mohli začít od mateřské školky. Já už jsem dost starej na to, aby se mnou takhle někdo komunikoval. Pan Michálek, který říká, že mám být ve vězení,“ dodal pobouřeně šéf ANO.

Bartoš: Je to jen škádlení

„My nejsme nějak extrémně útlocitní, já s panem Babišem komunikuji korektně, i třeba tato schůzka byla zase sjednávaná přes SMS, kdy jsem se mu snad i omluvil,“ reagoval na Babišův výpad Pirát Bartoš. „Já si myslím, že je to jen takové mediální škádlení, my se tady jdeme bavit o konkrétních věcech, které souvisí se Sněmovnou,“ podotkl.

Před schůzkou také uvedl, že se Piráti vypravili jednat o budoucím složení Sněmovny, návrzích ANO na změny jednacího řádu a obsazení výborů, které je zajímají. „Chceme vysvětlit svoji pozici po volbách, která se odvíjí od naší povolební strategie a máme programové priority převážně protikorupční, o kterých se chceme bavit, máme programové priority v oblasti digitalizace a budeme hledat nějaké průniky. Ačkoliv to vypadá, že tady skončíme v opozici, tak si myslíme, že ty průsečíky v oblasti třeba digitalizace a boje proti korupci tam jsou,“ dodal.

Programové shody s ODS

Piráti ve středu jednali také s ODS.  „Prošli jsme si i deklaraci ODS, našli jsme programové shody,“ uvedl Bartoš k dokumentu, ve kterém ODS před volbami vymezila podmínky, za kterých by byla ochotna vstoupit s kýmkoliv do vlády. 

Piráti projednávají také nominace zástupce ANO Vondráčka a Petra Fialy (ODS) na funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Při příchodu na dopolední jednání to řekl Bartoš. Zmínil, že Vondráček jako dosavadní místopředseda komory už má s jejím vedením zkušenosti.

Vondráček má historicky zkušenost s místopředsedováním. Informaci, že ODS poptává (funkci předsedy), jsme zaznamenali v úterý, ještě to musíme projednat s poslaneckým klubem,“ řekl Bartoš. ODS se v úterý jako druhá nejsilnější strana Sněmovny přihlásila k tomu, že by poslancům měl předsedat její šéf Fiala.

Piráti stojí o místopředsednickou funkci a mají i představu o svém zastoupení ve výborech. Bartoš hovořil o bezpečnostním výboru a těch, které se zabývají například vysokými školami, digitalizací státní správy či energetikou. „S počtem poslanců, kdy jsme třetí nejsilnější strana, bychom mohli cílit i třeba na tři předsedy (výborů),“ poznamenal.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
homednes ( 27. října 2017 08:39 )

Bartoš je namyšlený ho.vado, zřejmě pořád pod účinkem marihuany.

madqwert ( 25. října 2017 22:00 )

Blbiš bude ještě žebrat o spojence.

buban ( 25. října 2017 20:59 )

A jak hloupý a degenerovaný je člověk,který na pleskových diskuzích před volbama vyzvedával TOP09?Tedy pokud jste to byl vy-nebo to byl další z vašich nicků-čiže zase vy?

kukuku ( 25. října 2017 20:55 )

Asi jako Ty.

zednik ( 25. října 2017 19:56 )

Zmizí daleko dřív, porvou se mezi sebou a dopadnou jak VV a následná odnož LIDEM . Ti se akorát zmenožnili. Jejich Kočí v rauši zapoměla, že má připnutý mikrofon sedíc na záchodě a Peak pak byla nepřekonatelná akorát v tom, jak se za každou cenu (za každou!) držela jak klíště koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa