Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zisk Volkswagenu prudce klesl kvůli nákladům na emisní aféru

Ekonomika

  10:29
WOLFSBURG - Čistý zisk německého automobilového koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o více než polovinu na 1,14 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun). Oznámila to v pátek firma, jejíž součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Hospodářské výsledky podniku zasáhly náklady souvisejí s řešením emisního skandálu.

Volkswagen Amarok. foto: VOLKSWAGEN

Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek nicméně vzrostl o 15 procent na 4,31 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Automobilka již v září upozornila, že hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí negativně ovlivní zvýšení finanční rezervy na řešení emisního skandálu v Severní Americe.

Za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk Volkswagenu stoupl o 31 procent na 7,74 miliardy eur. Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek se zvýšil o 17 procent na 13,23 miliardy eur. Volkswagen rovněž uvedl, že provozní zisk Škody Auto za první tři čtvrtletí vzrostl o 28 procent na 1,2 miliardy eur.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Autor: