Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boje mezi iráckou vládou a Kurdy skončily. Obě strany podepsaly příměří

Svět

  15:33
BAGDÁD - Irácká armáda dala několikahodinové ultimátum kurdským jednotkám, aby se stáhly z okolí ropovodu u hranice s Tureckem. Mluvčí mezinárodní koalice, která bojuje v Iráku pod velením USA, později oznámil, že se podařilo uzavřít příměří mezi kurdskými pešmergy a iráckou armádou a že se týká všech front na severu Iráku. Boje v tomto regionu začaly v polovině října.

Boje mezi Kurdy a iráckou vládou se zastavily. foto: Reuters

Byly odvetou Bagdádu za referendum o nezávislosti, které vypsala vláda Kurdistánu. Většina hlasujících se v něm vyslovila pro nezávislý Kurdistán, ale Bagdád referendum považuje za neústavní a požaduje jeho zrušení.

Kurdští pešmergové se měli stáhnout z Fajšchábúru, který je považován za strategický bod, protože leží na hranici tří zemí - Iráku, Sýrie a Turecka. Vede tudy exportní ropovod do Turecka.

Kurdové chtějí jednat s vládou v Bagdádu. Navrhují příměří a zmrazení referenda

Boje ve čtvrtek ustaly a armáda čekala, zda se pešmergové stáhnou. Ve čtvrtek vojsko, které podporují šíitské milice, obsadilo několik vesnic v této pohraniční oblasti, avšak podle kurdských zdrojů se pešmergům podařilo útoky odrazit.

Mluvčí mezinárodní koalice řekl, že armáda dospěla s pešmergy k příměří, jež se týká všech front otevřených od 16. října. Jako první vojáci a jejich spojenci obsadili ropné oblasti v blízkosti Kirkúku, který správně nespadá do autonomního Kurdistánu. Nejprudší boje se odehrávaly na severozápadě, kde pešmergové bránili ropovod.

Fajšchábúr leží na okraji kurdské autonomní provincie Dahúk, a Kurdové proto považují nynější ofenzivu za neoprávněnou. Při těch minulých se armáda soustředila na oblasti s kurdským obyvatelstvem, ale ležící mimo kurdské autonomní provincie.

Na syrské straně hranice je území kontrolované nyní syrskými kurdskými oddíly YPG. Jsou tam také dvě syrská ropná pole, z nichž se ze Sýrie vyváží ropa v kamionech do Turecka.

Autor:

Prodej byt 2+1, 63m2, Červený Kostelec
Prodej byt 2+1, 63m2, Červený Kostelec

Manželů Burdychových, Červený Kostelec, okres Náchod
2 790 000 Kč