'Dvojicí ruských lyžařů to nemusí končit.' Thomas Bach mluvil na zasedání ANOC o boji s dopingem

Největším problémem, se kterým v posledních letech bojuje Mezinárodní olympijský výbor je doping. Potvrdil to i téměř hodinový proslov prezidenta MOV Thomase Bacha na kongresu národních olympijských výborů v Praze. V něm se narazil i na čerstvé tresty pro ruské sportovce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda MOV Thomas Bach při svém projevu na pražském zasedání ANOC

Předseda MOV Thomas Bach při svém projevu na pražském zasedání ANOC | Zdroj: ČTK

Očekávaná řeč Thomase Bacha před zástupci národních olympijských výborů z celého světa nepřinesla žádné převratné novinky, ale zaujala opravdu dlouhým monologem o dopingu.

Přestože se Bach nevyhnul ani jiným tématům, jako třeba korupčním podezřením v MOV, bezpečnosti na olympiádě v Jižní Koreji, dominoval doping. Nejspíš i kvůli dvěma ruským běžcům na lyžích. Alexandr Legkov a Jevgenij Bělov mají doživotní zákaz startů na olympijských hrách.

Za doping doživotní distanc. Olympijský výbor potrestal ruské běžce na lyžích Legkova a Bělova

Číst článek

„Byli diskvalifikováni z her v Soči a vyšetřování dál pokračuje. Oswaldova komise pracuje naplno a dvojicí ruských lyžařů to nemusí končit. V následujících dnech a týdnech MOV případně zveřejní další jména a jasno by mělo být v prosinci,“ říká Thomas Bach.

Ten chce co nejrychlejší postup, aby na únorové olympiádě v Pchjongčchangu nestartovali žádní „podezřelí“ sportovci a vyloučen není ani plošný trest pro celou zemi.

Zároveň ale vyzývá ke spravedlivému přístupu k Rusku a nechce závodníky z největší země světa bezhlavě pranýřovat. Podobné obavy má trojnásobný olympijský medailista, běžec na lyžích Lukáš Bauer.

„Jinak se trochu bojím toho, že to bude takový hon na čarodějnice a odnesou to svým způsobem jenom ty malé ryby,“ myslí si Bauer.

V Praze bylo oficiálně zahájeno zasedání ANOC, jeho účastníci se projedou i na osmiveslici

Číst článek

Potrestaní sportovci tak můžou být podle něj až posledním článkem řetězu, který podle McLarenovy zprávy zasahuje až do nejvyšších pater státní správy v Rusku.

„Od začátku vůbec nevím, co je tam za jasné důkazy, protože ani jeden z nich neměl pozitivní dopingový nález. To, že byli suspendováni za to, že jim někdo manipuloval s lahvičkami, tak na to je spousta různých vysvětlení a názorů. Myslím si, že ti sportovci s tím nemohli manipulovat, takže tomu upřímně moc nerozumím,“ není jednoznačně přesvědčen o vině svých bývalých soupeřů Legkova a Bělova Bauer.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme