Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda X-ADV: Crossover mezi motorkami kříží skútr a enduro

Jiří Baborský
Diskuze (0)
Móda SUV a crossoverů dopadla i na motorky, respektive skútry. Honda X-ADV kříží, co se dá, a nebojí se ani lehčího terénu.

Na první pohled se tváří jako každý jiný maxiskútr, ale na ten druhý je na něm cosi zvláštního. Nádech endura je to, co Hondu X-ADV odlišuje od všech jednostopých strojů na trhu. Takovou kombinaci jsme tu ještě neměli. Zajímalo nás, jestli je to začátek nové módy, nebo výstřel tmy, který rozvíří klidné vody a pak pomalu odezní.

X-ADV má pro skútr charakteristický tvar bez nádrže a na podlaze dlouhé plastové plochy pro nohy. Technika je ovšem jak z dospělé motorky. Řadový dvouválec má objem 750 cm3 a výkon 40 kW, řazení místo očekávaného variátoru obstarává dvouspojkový automat DCT známý z mnoha cestovních endur Hondy.

Popsaný mix pak designéři dochutili podle receptu endura a my se nestačíme divit. Za odvahu a inovativní přístup píšeme jedničku s hvězdičkou.

Tahle honda není skútřík, který si pořídíte jako levný dopravní prostředek do ranních kolon. Předně stojí tři sta tisíc, takže to rozhodně není záležitost pro každého, ale spíš pro movité nadšence prahnoucí po odlišení.

A potom X-ADV je pořádný macek. Dlouhý, vysoký a široký, dva a půl metráku těžký. Manévrovat s mašinou na místě není pro menší jedince snadné, ale ocenili jsme alespoň propracovaný design kapotáže, která nepřekáží nohám, když je potřebujete dát při zastavení na zem.

Hádanka, kam s nohama, má na tomhle stroji dvě řešení. Samozřejmě je tu obvyklá skútrařská pozice s chodidly na plastové podlaze. Svištíme si po dálnici, stošedesátka není problém, mašina je díky dlouhému rozvoru neskutečně stabilní a nabízí velmi slušný komfort. A zásluhou stavitelného plexi na nás ani nefouká.

Pak má ale X-ADV ještě klasické výklopné stupačky v zubatém provedení, které usnadňují vedení hondy v zatáčkách a také si na nich můžeme stoupnout do pozice enduro a opustit asfalt. To si pište, že jsme to udělali. A nestačili zírat, jak tenhle kříženec suverénně peláší polní cestou, loukou, přebrodí potůček a hurá dál po šotolině! Díky slušné světlosti podvozku 162 mm a velkému zdvihu odpružení si okamžitě získal naši důvěru, silný motor s chytrým automatem na jistotě ještě přidávají. Je libo efektní drift? Žádný problém. Mašina se nebrání a převodovka ochotně pomůže. Proti starším generacím automatu zaznamenáváme obrovský posun. Dřív se dalo jezdit prakticky jen ve sportovním nebo sekvenčním režimu, klasický mód D v zájmu nízké spotřeby panicky řadil nahoru a motor se dusil. Dnes jsme ale s logikou řazení základního režimu naprosto spokojeni. Automat pozná, jestli za širokými řídítky z velkého Africa Twinu relaxujeme, jedeme palbu, nebo drtíme offroad, a vhodně se přizpůsobí.

Čím víc času v sedle trávíme, tím větší smysl nám tahle nová trojkombinace skútr/cesťák/enduro dává. Ani jednu roli sice neplní stoprocentně jako vyhlášení specialisté daných segmentů, ale spousta řidičů mnohem víc ocení univerzálnost, s jakou se umí postavit k různým druhům práce. Při současné ceně 299.900 Kč nečekejte, že X-ADV budete běžně potkávat. Ale kdo ví, jak se společnost zachová. Před deseti lety byste také netipli, že většina Evropy přesedne do SUV.

Jiří Baborský
Diskuze (0)