Hlavní navigace

Apple, Google, Microsoft či Číňané. Sedm nejhodnotnějších firem světa je z IT

9. 11. 2017

Sdílet

Technologické společnosti různým ekonomickým žebříčkům vládnou delší dobu a jejich pozice se stále více upevňuje. Aktuálně například IT podniky ovládají prvních sedm míst mezi nejhodnotnějšími firmami světa.

Největší hodnotu má nyní Apple, který přeskočil 900 miliard dolarů a zaznívají predikce, že by se časem mohl dostat i na bilion. Druhý je Alphabet, pod který spadá Google (a který holdingu vydělává naprostou většinu peněz). Jeho tržní kapitalizace je přes 720 miliard dolarů. Třetí je pak pod Nadellou a orientací na cloud stabilně rostoucí Microsoft, ten přerostl 650 miliard dolarů.

Daří se také sílícímu Amazonu na čtvrtém místě s hodnotou téměř 550 miliard dolarů. O asi 20 miliard méně má Facebook. Na šestém a sedmém místě je pak silné čínské duo. Hodnota holdingu Tencent je necelých 480 miliard dolarů, Alibaba Group má pak pouze o pár milionů méně.

Všechny tyto společnosti dnes ovládají významnou část ekonomiky. Stále častěji také čelí kritice, že jde o novodobé monopoly, které brání inovacím skrze dominantní postavení, skupování malých konkurentů a tak dále.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).