Hlavní obsah

Finsko - Rusko 3:2Hokejisté Finska porazili na domácím turnaji Karjala Rusko

Helsinky

Hokejisté domácího Finska porazili ve svém úvodním vystoupení na turnaji Karjala Rusko těsně 3:2. Seveřané na začátku druhé třetiny vedli už 2:0, ale ještě před druhou přestávkou bylo vyrovnáno. Nakonec však rozhodl v 51. minutě Atte Ohtamaa. Se sbornou se v neděli utká český tým a zakončí po pátečním klání se Švýcarskem svoji účast na zahajovacím turnaji série Euro Hockey Tour.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Hokejisté Finska se radují z branky do sítě Ruska.

Článek

Finové potěšili většinu z takřka 11 tisíc diváků v hledišti už po 115 vteřinách, kdy se snadno do odkryté branky prosadil Kemppainen. Úspěšný střelec měl ve 14. minutě i další velkou možnost, jenže při zakončení přečíslení dvou na jednoho mířil mimo.

Vzápětí si Rusové zahráli první přesilovku zápasu, v níž nejprve málem sami inkasovali, ale na druhé straně byl hodně blízko vyrovnání Tkačov. V 18. minutě přišla pohledná a především rychlá kombinace Finů, na jejímž konci byl Hartikainen, puk mu ale v nejméně vhodný moment sklouzl z hole.

Ve 24. minutě už se ale domácí tým dočkal a gólmana Šesťorkina překonal střelou po ledě Heiskanen. Junttila a Lepistö měli vzápětí velké šance náskok ještě navýšit, jenže Šesťorkin byl proti. A začali úřadovat Rusové. Kaprizov nejprve na dva pokusy snížil a ve 38. minutě Plotnikov zakončením na bližší tyč zaskočil Koskinena.

Už po pár vteřinách třetího dějství měl obrovskou příležitost Niemi, jenže Šesťorkin jeho zakončení zblízka dokázal vykrýt. Sborná poté hrála přesilovku, v níž měl ideálně mezi kruhy nabito osamocený Kaprizov, jenže těsně minul. Dobrou šancí pohrdl také Gusev.

Ve 51. minutě pak chyboval na útočné modré čáře Gavrikov, jemuž kotouč přeskočil hůl, a po přečíslení tři na dva vrátil úspěšnou dorážkou Finům vedení Ohtamaa. Opětovné vyrovnání nepřipustil výborně chytající Koskinen.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Rusko 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Kemppainen (Junttila, Koivisto), 24. Heiskanen (Pihlström, Anttila), 51. Ohtamaa (Anttila) - 27. Kaprizov (Gusev), 38. Plotnikov (Tělegin). Rozhodčí: Björk, Öhlund (oba Švéd.) - Sormunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 3:2, navíc Savinainen - Zubarev oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10.680.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Mikkola, Ohtamaa, Heiskanen, V. Lajunen, Koivisto, Kukkonen - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Erkinjuntti, Koskiranta, Savinainen - Anttila, Niemi, Pihlström - Manninen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Rusko: Šesťorkin - Gavrikov, Kiselevič, Vojnov, Něstěrov, Trjamkin, Chafizullin, Ljubuškin, Zubarev - Plotnikov, Andronov, Tělegin - Kaprizov, Tkačov, Gusev - Barabanov, Grigorenko, Mozjakin - Ničuškin, Kalinin, Širokov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: