'Můžeme ukázat, jak má odvolatelnost politiků fungovat.' Členové SPD píšou petici proti poslanci Volnému

Hnutí SPD v Moravskoslezském kraji opouští členové. Důvodem je podle nich styl vedení, které praktikuje předseda místní organizace a poslanec Lubomír Volný. Ten se podle rebelujících členů obklopil lidmi, kteří hlasují, jak on chce. Členové by ho proto prostřednictvím petice chtěli zbavit mandátu. Využít tak chtějí jeden z hlavních bodů předvolební kampaně SPD.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda SPD Tomio Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura | Zdroj: ČTK

„Ať se ukáže, jestli to Tomio Okamura myslí vážně. Sesbíráme podpisy a budeme chtít jeho odvolání. Toto bude příležitost ukázat, jak má odvolatelnost politiků fungovat,“ řekla serveru iDNES.cz, který na problémy v moravskoslezské SPD upozornil, Jana Barvíková.

Podle Barvíkové a dalších rebelujících členů hnutí se Volný chová jako diktátor. Obklopil se prý lidmi, kteří hlasují podle jeho přání, což odporuje zásadám demokratického hnutí. Volný má podle další rebelující členky Pavlíny Matykiewiczové jmenovat novými členy SPD pouze své známé a jejich rodinné příslušníky. Některým členům podle Barvíkové ani neumožnil kandidovat ve volbách.

SPD nepostaví vlastního kandidáta na Hrad, oznámil Okamura po jednání se Zemanem

Číst článek

Volný ale odmítá, že by on byl tím důvodem, proč hnutí opouštějí členové. „Dobrovolně od nás odešli nasazení agenti Realistů, ODA, Rozumných a ještě jedné nejmenované politické strany s blízkým programem, kteří vynášeli naše interní informace, a nakonec dokonce kandidovali za tyto konkurenční politické subjekty v parlamentních volbách,“ popsal Volný.

Pokud by ho někdo chtěl odvolat, musel by podle Volného získat alespoň 76 028 podpisů od občanů Moravskoslezského kraje, což je o jeden hlas více, než dostalo hnutí ve volbách.

„Potom by se musely konat nové volby, ve kterých bych musel dostat šanci obhájit mandát. Jiný spravedlivý a poctivý systém neexistuje... Nezradím našich 76 027 voličů, kteří svým hlasem potvrdili nominaci naší krajské konference, jen kvůli kampani vedené v Babišových a Bakalových médií s cílem poškodit naše hnutí,“ dodal Volný s tím, že kandidátku sestavily stovky lidí z celého hnutí, a ne on.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme