Nejvýznamnější německé zbrojovky uspořádaly v Praze setkání za účelem nalezení vhodných českých protějšků pro budoucí spolupráci v oblasti obranného průmyslu. Setkání v pražském hotelu Diplomat, které se konalo v rámci Dne česko-německé spolupráce v oblasti obranného průmyslu se zúčastnilo více než třicet českých firem. Hlavním cílem schůzky bylo identifikovat vhodné partnery a nastínit možné modely budoucí spolupráce.

Slavnostní odhalení pamětní desky českých letců RAF na Klárově.
Pamětní deska na Klárově připomíná Čechoslováky bojující v RAF

„Stejně jako je Česká republika centrem evropského automobilového průmyslu, mohla by se v dohledné době stát i průmyslovým centrem evropského obranného průmyslu. Velmi oceňujeme zejména špičkovou kvalitu českých firem a uvažujeme o tom, že do Česka přesuneme část výrobních a vývojových kapacit,“ uvedl Mathias Kraus, šéf obchodu a marketingu společnosti PSM.

Ta je společným podnikem koncernů Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmettal Landysysteme a mimo jiné vyrábí i BVP PUMA, jež je součástí tendru na přezbrojení Armády České republiky. Do jejich výroby je konsorcium PSM připraveno zapojit významné české firmy a využít jejich kapacit nejen pro dodávky pro českou armádu, ale i armády ostatních členských zemí NATO a Evropské unie. Objem vzájemné spolupráce by v horizontu následujících tří let přesáhnout hodnotu 35 miliard korun.

Oslavy Dne válečných veteránů na pražském Vítkově.
V Praze si lidé připomněli válečné veterány, ministr vyznamenával

BVP PUMA je komplexní a systémové řešení pro mechanizované jednotky, jež zahrnuje nejen logistiku a podpůrné vybavení, ale i do funkčního celku sladěné a ověřené zbraňové systémy, výcvikové programy a simulátory. Jeho vývoj začal v roce 2002, první prototyp vozidla vznikl v roce 2005 a roku 2015 jej zařadil do své výstroje německý Bundeswehr. Jedná se o zcela novou technologickou a vývojovou generaci moderního bojového prostředku, jehož hlavními přednostmi jsou bojová síla a ochrana posádky. Součástí jeho vývoje je i komplexní integrovaný bojový systém, který zahrnuje i tanky a bitevní vrtulníky.

Bojové vozidlo pěchoty BVP PUMA se již úspěšně zúčastnilo testů Armády České republiky ve Vyškově, VIP prezentace v Přáslavicích či brněnského veletrhu IDET 2017.