Naftové ojetiny v Německu a Francii zlevňují, nejvíce u velkých měst

V zemích, kde se vážně uvažuje o zákazu dieselových aut ve velkých městech, rychle padá cena naftových ojetin. Ve Francii se už nyní nákup dieselových aut nevyplatí, v Německu za poslední rok klesla v bazarech jejich hodnota až o šest procent.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lichtenbergpro iDNES.cz

Jako nové jsou dražší, jako ojetiny levnější. Ekonomické výhody, kvůli kterým dnes půlka Evropy jezdí v osobních autech s naftovým motorem, berou za své. Zatím především v zemích, které nejhlasitěji mluví o úplném zákazu dieselových aut ve velkých městech, tedy ve Francii a v Německu.

Například francouzský start-up Bonnie&Car vytvořil statistiku prodejů ojetin ve Francii. Z ní vyplývá, že naftové auto s nájezdem mezi 50 a 100 tisíci kilometrů se v průměru prodává o dva tisíce eur levněji než jeho benzinový ekvivalent. Přitom cena nového auta byla o podobnou částku vyšší.

Sečteno, podtrženo – po sto tisících kilometrů činí amortizace naftového auta zhruba o čtyři tisíce eur více než u srovnatelného benzinového vozu. To je o korunu na kilometr více. A takový rozdíl už nedokáže smazat ani příznivější spotřeba, kvůli které si naftová auta většina majitelů pořizuje.

Ceny nejvíce padají kolem velkých „ekologických“ měst

Podobná čísla hlásí i Německo. Podle statistiky tamního největšího internetového prodejce ojetin mobile.de se ceny dieselových ojetin v meziročním srovnání propadají. Zatímco před rokem dostal majitel tříleté dieselové ojetiny za své auto průměrně 55,7 procenta původní ceny, letos je to 55,4 procenta. To však platí průměrně pro celé Německo. Například ve Stuttgartu, který chce všechny diesely kromě těch nejmladších splňujících nejnovější ekonormu Euro 6 vytlačit už od ledna příštího roku, se ceny naftových ojetin zhroutily o čtyři procenta.

A i přes propad cen se naftová auta hůře prodávají. Zatímco benzinové auto zmizí z inzerce německého portálu průměrně za 82 dnů, naftové auto v něm zůstává 94 dnů. Ještě před pár roky byl tento trend zcela opačný.

Analytická společnost Schwacke pak spočítala propad cen ojetin s 60 tisíci najetých kilometrů i napříč kategoriemi. Meziročně se propadají ceny ojetin v kategorii malých a velkých SUV, které jsou oblíbené právě ve městech. Průměrně hodnota ojetin v těchto kategoriích klesla o téměř čtyři procenta. Naopak skutečně terénní vozy si cenu drží, ve srovnání s loňskem jsou dokonce hodnotnější. Nejdramatičtěji meziročně spadla hodnota ojetých naftových aut nejvyšší třídy, tedy třeba Audi A8, Mercedes-Benz třídy S nebo BMW řady 7. Jejich majitelé dostanou za svoji lehce ojetou limuzínu oproti loňsku téměř o šest procent méně.

Analytici zároveň upozornili, že trh s benzinovými ojetinami je mnohem stabilnější, hodnota aut se meziročně mění maximálně o desetiny procent.

Politická taktika: než diesely zakážeme, nebude co zakazovat

Z pohledu politiků jsou to dobré zprávy. Zdá se, že trh začíná reagovat přesně tak, jak si přáli. Sami totiž doufají, že než dojde na skutečný zákaz naftových aut, bude jich na silnicích jezdit mnohem méně a reakce veřejnosti nebude tak negativní.

Pierre Chasseray, tajemník francouzské organizace „40 milionů automobilistů“ bojující za práva řidičů, je přesvědčen, že starostka Paříže ohlášením zákazu provozu dieselů ve francouzské metropoli od roku 2020 spoléhá právě na tento efekt – lidé se ze strachu začnou naftových aut zbavovat a nová kupovat nebudou. Než na zákaz skutečně dojde, ze současných více jak 50 procent naftových aut v Paříži zbude zlomek.

Nákup ojetiny ze zahraničí? Sázka na českou nečinnost

Hroutící se cena naftových ojetin v blízkém Německu může být lákadlem pro české řidiče. Společně s posilující korunou může být nákup ojetého auta i o více než deset procent výhodnější než před rokem.

Jen je potřeba doufat, že velká česká města ve šlépějích francouzských a německých metropolí nepůjdou. A pokud ano, tak maximálně formou nízkoemisních zón, tak jak jsou například nyní rozšířené v Německu. Do nich se dostanou všechna benzinová auta a naftové vozy s filtrem pevných částic, tedy prakticky jakýkoliv diesel vyrobený zhruba po roce 2007. Všechna tato auta dosáhnou na „nejekologičtější“ zelenou plaketu. Němci nicméně chtějí zavést novou modrou plaketu, na kterou by dosáhly jen nejekologičtější vozy splňující normu Euro 6 a bezemisní auta.

Čechům zatím investici do naftového vozu ze západu žádné z podobných opatření pokazit nemůže, protože v tuzemsku se zatím diskutuje jen o „nízkoemisních zónách“ v centrech, o zákazu starších dieselů, jejichž podíl ve vozovém parku činí více než 30 procent, zatím nikdo opravdu intenzivně neuvažuje.

V Česku měly nízkoemisní zónu naplánované slezské Klimkovice. Brno si už loni za peníze ministerstva životního prostředí zadalo zpracování studie, která má zavedení nízkoemisní zóny v centru města prověřit. Ale už jen tento záměr vyvolal silný odpor spolků bojujících za práva řidičů. Zavedení zón prověřují i Ostrava a Písek. A letos se přidala tři menší města ze severovýchodu země – Kopřivnice, Frýdek-Místek a Vsetín.

V některých částech Prahy měla být původně nízkoemisní zóna už od roku 2017, ale politici se na ní neshodli.

„Praha a Ostrava mají vypracované studie o znečištění z automobilové dopravy, Ostrava má dokonce plán na ekologizaci hromadné dopravy. Nízkoemisní zónu chtěly mezi prvními zavést Klimkovice a Říčany u Prahy. Všechny tyto plány jsou ale nyní u ledu,“ uvádí Petr Vomáčka z ÚAMK. „Důvodem je také to, že ve normě, která vytváření nízkoemisních zón ošetřuje, je uvedeno, že musí existovat alternativní objízdná trasa i pro těžká nákladní auta, což žádné z měst pořádně nesplňuje.“

Autoři:
  • Nejčtenější

Čínský Dongfeng v Česku odpálí cenovou bombu. Elektrický Box bude za půl milionu

10. dubna 2024  12:51,  aktualizováno  13:15

Součástí uvedení modelů luxusní značky Voyah státního čínského koncernu Dongfeng bylo i představení...

První jízda: Kodiaq si škodováci na rozloučenou se spalováky vymazlili

11. dubna 2024

S novým Kodiaqem si Škoda mohla vyhrát. Tým Jiřího Dytrycha, šéfa projektů spalovacích aut značky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na trh přichází spousta nových aut, cenová válka nese ovoce

9. dubna 2024

Zdá se, že letošní rok přijde na trh výrazně víc nových modelů než v předchozích pár letech. A...

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Boleslavi začala výroba nové Octavie. Za půl roku ji Škoda odstěhuje

9. dubna 2024  16:30

Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s výrobou modernizovaného modelu Octavia. Ve...

OBRAZEM: Škodovky a tatrovky pod rentgenem. Podívejte se do útrob našich aut

16. dubna 2024

Myslíte si, že znáte auta z našich silnic jako své boty? Pohled pod naleštěné karoserie modelů...

K rychlému dobíjení nejdražší cestou. Za 7 miliard jen 7 nabíječek

16. dubna 2024

Je to vizitka, která před americkými volbami dvakrát nepotěší. Administrativa stávajícího...

Kontroverze nové alfy. Smí Milano do Milána? A je zakázáno vyrábět ji v Polsku?

15. dubna 2024

Tak bizarní start kariéry umí autu nalinkovat jen Italové. Zní to jak komedie z pera nobelisty...

Povinná antihackerská ochrana znamená stop pro oblíbené fiaty i hravá porsche

15. dubna 2024

Premium Od července 2024 bude platit nový předpis, který říká, že na území EU musí být všechna nově...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...