Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mezinárodní ceny Emmy získal nový Poirot nebo herečka z Jakubiskova Bathory

Kultura

  13:30
LOS ANGELES - Britové Kenneth Branagh a Anna Frielová obdrželi na pondělní slavnostní ceremonii v New Yorku mezinárodní televizní ceny Emmy za nejlepší herecký výkon. Prestižního ocenění se dostalo televizním dílům z celkem osmi zemí světa, kromě Británie například i z Francie, Německa, Norska či Turecka.

Herečka Anna Frielová se svou soškou. Udělování televizních cen Emmy 2017. foto: ČTK

Kenneth Branagh, který si zahrál mimo jiné v populární sérii filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, ocenění Emmy získal za ztvárnění švédského detektiva Kurta Wallandera v populárním seriálu britské BBC Wallander. Kromě toho je i novou inkarnací slavného detektiva Hercula Poirota z pera Agathy Christie. Již druhým týdnem je i v českých kinech k vidění snímek Vražda v Orient Expressu.

Herec Kenneth Branagh se svou soškou. Udělování televizních cen Emmy 2017.
Herečka Sonja Gerhardtová. Udělování televizních cen Emmy 2017.

Hollywoodská hvězda Spacey nedostane kvůli obvinění zvláštní ocenění zakladatelů Emmy

Anna Frielová, kterou čeští diváci znají z role hraběnky Alžběty Báthoryové ve filmu Bathory slovenského režiséra Juraje Jakubiska, si odnesla ocenění za roli v britském seriálu Marcella.

Mezinárodní cenu Emmy získal například také norský seriál Mamon (Mammon), německá minisérie Braunovi (Familie Braun), turecká telenovela Nekonečná láska (Kara Sevda) či britský dokument Exodus: Naše cesta do Evropy (Exodus: Our Journey to Europe), který se věnuje migrační krizi z roku 2015.

Zatímco cenu Emmy mohou dostat pouze americké televizní pořady, mezinárodní Emmy porota uděluje televizní tvorbě zahraniční.

Autor: