Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Konec čekání. V Östersundu začíná biatlonový Světový pohár

Bez Gabriely Koukalové, ale s mnoha schopnými závodníky a závodnicemi vstoupí ve švédském Östersundu do sezony česká biatlonová reprezentace. Na programu je závod smíšených dvojic, do něhož nastoupí Jessica Jislová a Michal Šlesingr, a po něm klání smíšených štafet. České barvy bude hájit kvartet Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec a Michal Krčmář. Přímé přenosy začínají ve 13:45 a 16:40 na ČT sport a webu ctsport.cz. Poslechněte si i Biatlon fokus podcast.

Neolympijská disciplína, tedy smíšený závod dvojic, nepatří mezi českými reprezentanty k těm nejoblíbenějším. Nejlépe si v poslední době vedli Gabriela Koukalová spolu s Ondřejem Moravcem, kteří ve finském Kontiolahti obsadili šestou příčku. Koukalová však na startu östersundského závodu jistojistě nebude a vyvstala tak otázka, kdo ji v sestavě nahradí.

Do závodu, v němž je klíčová rychlost a hlavně přesnost střelby, nakonec zasáhne místo české jedničky nadějná Jessica Jislová. Změní se také mužská polovina českého dua – Moravce nahradí další zkušený závodník Michal Šlesingr. Rozhodování ovlivnil výběr pro mix štafetu, která přijde na program později odpoledne.

České barvy v ní bude hájit kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec a Michal Krčmář. Moravec figuruje v nominaci i přes to, že musel část přípravy vynechat kvůli infekci jater. "Byl jsem sám překvapený, že to funguje, jako kdyby se nic nedělo. Uvidíme při maximálních intenzitách," míní dlouholetý reprezentant.

Koukalová mezitím bude závod sledovat a povzbuzovat své reprezentační kolegy. Na start samotný ale její kondice ještě není. Svou přípravu směřuje už spíše k olympijským hrám. "Opravdu v sobě vymáčknu ještě větší chuť, než jsem v sobě měla doteď. Třeba se podaří všechno směrem k olympiádě ještě zachytit," přemítá Koukalová.

Českým šancím by mělo pomoci i vylepšené reprezentační zázemí. Tým má ve Světovém poháru poprvé k dispozici servisní kamion, který zrychlí přípravu lyží. "Čechy to neudělá rychlejšími, ale tým to posune – zařadil se po bok družstev, které kamion mají," uvedl v Biatlon fokus podcastu expert Radiožurnálu David Nyč.

Vedle Koukalové bude chybět i obhájkyně celkového prvenství ve Světovém poháru Laura Dahlmeierová, kterou trápí nachlazení. Naopak další hvězdy biatlonové scény – Martin Fourcade, Kaisa Mäkäräinenová či Darja Domračevová – svou sezonu, která vyvrcholí na olympijských hrách, na švédské půdě zahájí. 

Nominace na úvodní SP v Östersundu

Ženy: Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Trenér: Zdeněk Vítek, asistent Jiří Holubec

Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr

Trenér: Michael Málek, asistent Aleš Ligaun

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články