Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Cullinan: Takto bude vypadat první SUV luxusní značky, láska na první pohled to není

Stanislav Kolman
Diskuze (21)
Připravovanou novinku britské automobilky jsme zatím mohli vidět jen na špionážních fotografiích s tradiční vrstvou maskování. Představu vzezření nám teď dává nezávislý grafik.

V příštím roce se paleta modelů automobilky Rolls-Royce rozroste o historicky první SUV, byť zástupci značky dávají přednost termínu „high-sided vehicle“. Majestátní automobil nese jméno Cullinan a již několikrát byl zachycen špionážními fotografy.

Ani maskování však nezabránilo šikovnému Janu Peisertovi, aby na základě těchto snímků připravil názornou vizualizaci. Práce mu dle vlastních slov trvala necelých 16 hodin, přičemž sportovně-užitkový vůz RR vyobrazil s bílým i černým lakováním. Jedná se o pravděpodobně nejreálnější obraz toho, jak bude auto skutečně vypadat.

Novinka bude (stejně jako osmá generace Phantomu) posazena na celohliníkové modulární platformě, kterou výrobce příznačně označuje jako „architekturu luxusu“. I když se o Cullinan očekává velký zájem, v hierarchii automobilky zůstane Phantom i pro příští roky vlajkovou lodí.

Již nyní víme, že pod kapotou SUV bude pracovat totožný motor jako u vrcholového modelu značky, tedy 6,75litrový dvanáctiválec s dvojicí turbodmychadel. Připomeňme, že pod kapotou Phantomu poskytuje výkon 420 kW a točivý moment 900 N.m. To znamená akceleraci z klidu na stovku 5,3 sekundy, prodloužené verzi to pak trvá o desetinku déle. Jen těžko ale lze předpokládat, že stejným výkonem bude obdařen i Cullinan.

Luxusní automobilka v segmentu SUV, to už dávno není oxymóron. Svou pozici si vybudovalo Porsche a za pár dní se nám odhalí Urus, první sportovně-užitkové auto z dílny Lamborghini. Není divu, že Rolls-Royce nechce zůstat pozadu, byť s uvedením prvního auta této kategorie taktéž dost otálí. První zmínka o přípravě padla už v roce 2015 s tím, že vůz prvně uvidíme letos a na trh dorazí v roce příštím. Nakonec se ale vývoj pozdržel, SUV se odhalí až v roce 2018.

Stanislav Kolman
Diskuze (21)
28. 11. 2017 10:19
Re: 6 a 3/4l
nemyslel som, že by zaujímalo až k premeriavaniu, ale len na úrovni dojmu, aby tam bolo to aristokratické anglické šmé.
28. 11. 2017 10:12
Re: 6 a 3/4l
To si nemyslím, Ghost má stejný motor jako M760 a prodává se jak víno. Pochybuji, že někdo z majitelů Phantomu si skutečný objem přeměřuje, těch co to zajímá je minimum a i ti se asi spokojí s nápisem 6.75 na plastovém deklu i kdyby pod ním bylo 6.6. Nakonec příkladů je mnoho, třeba Merc/AMG z historických důvodů také všude psal 63 a motor pod deklem byl ve skutečnosti dlouhé roky "jenom" 62 a nikomu to žíly netrhalo.
28. 11. 2017 09:48
Re: 6 a 3/4l
rozlišuje, tu nejde o tie deci, ale o históriu, tradíciu a exkluzivitu. Inak nie je dôvod kupovať rols oproti D3.
28. 11. 2017 09:24
Re: 6 a 3/4l
Tak tradice velí 6 3/4, otázka je, jestli někdo vůbec rozlišuje tak malé rozdíly jako 6,6 a 6,75, asi by bylo potřeba nahlédnout do techničáku.
Avatar - fOE
28. 11. 2017 08:57
Re: 6 a 3/4l
V tom se zatim info dost rozchazi, vic zdroju co jsem nasel mluvi stale o objemu 6,75L i u inovovaneho biturba.