Opožděný bronz ze Soči pro české biatlonistky. Ruská štafeta byla kvůli dopingu diskvalifikována

České biatlonistky získají dodatečně bronzové medaile ze štafety na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Lausanne (Aktualizováno: 20:49 27. 11. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Viluchinová musí navíc vrátit stříbro ze sprintu. V něm se za vítěznou Slovenku Anastasii Kuzminovou posune Ukrajinka Vita Semerenková a bronz připadne Italce Karin Oberhoferové. Nejlepší z českých reprezentantek Veronika Vítková poskočí na 15. místo.

Romanovová a Viluchinová figurovaly na seznamu ruských sportovců zapletených do dopingu. Mezinárodní olympijský výbor jim rovněž udělil doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Obě biatlonistky však už ukončily kariéru.

Zklamání to je, ale ode dna se dá taky odrazit, řekl Krčmář. Čechům se první závody nepovedly

Číst článek

Diskvalifikace z her v Soči a doživotní olympijský distanc dnes potkal také skeletonistu Sergeje Čudinova a členy zlatého čtyřbobu Dmitrije Truněnkova a Alexeje Něgodalja. Už minulý týden byl stejně potrestán pilot vítězné posádky Alexandr Zubkov, který bral v Soči dvě zlaté medaile.

Z výsledkových listin her v Soči bylo dodatečně vyškrtnuto již 19 ruských sportovců.

Rusko doplácí na státem řízený doping a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury. Kvůli aféře je také ohrožena účast ruských sportovců na únorových hrách v Pchjongčchangu.

Ruští reprezentanti přišli již o jedenáct medailí z domácí olympiády a v hodnocení národů, které původně ovládli s bilancí 33 medailí (13-11-9), klesli na šesté místo.

Česká výprava vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. Z patnáctého místa v žebříčku zemí se však neposune.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme