Budoucnost Nissanu? Japonská automobilka se chce vrátit k sedanům

Budoucnost Nissanu? Japonská automobilka se chce vrátit k sedanům

Jeden z předních představitelů japonské automobilky se na autosalonu v Los Angeles rozpovídal o budoucnosti. Rozhodně nečekejte jen další crossovery.

Nissan na probíhajícím autosalonu v Los Angeles představil svůj nový crossover Kicks. Novinka na severoamerickém trhu převezme místo modelu Juke. Při této příležitosti se o budoucnosti automobilky rozpovídal Michael Bunce, viceprezident pro plánování produktů Nissanu Severní Amerika. 

I když v poslední době japonská automobilka přišla s ofenzivou crossoverů, budoucnost značky se rozhodně nebude ubírat jen tímto směrem. Soustředit se chtějí na sedany. Ty mají také skvěle posloužit budoucí elektrifikaci. Do jejich konstrukce je prý velice jednoduché umístit elektrické pohonné ústrojí. 

Podle Bunce je návrat sedanů na scénu záležitostí generací. Mileniálové (lidé narození po roce 1980) se například vyhýbali minivanům, ty totiž řídili jejich rodiče. To samé má prý platit také o generaci Z (lidé narození od poloviny 90. let 20. století do současnosti) a vozech ze segmentu SUV. Podle Nissanu by tak mohl přijít návrat k elegantním sedanům.

Neoddělitelnou součástí budoucnosti japonské automobilky má být samozřejmě elektrifikace. Nemluvíme ale jen o čistých elektromobilech. Na trh mají přijít také různé modely hybridů či plug-in hybridů. Těšit se ale můžou i příznivci sportovní jízdy. Na trh podle informací přijde také nová generace modelu Z, aktuálně nejlevnějšího sportovního vozu se šestiválcem na českém trhu (370 Z začíná na 915.000 Kč). Pár let si ale budeme muset ještě počkat.

Nissan

Historie japonského Nissanu sahá do roku 1911. Jeho automobily se však až do 1982–1984, kdy nastalo přejmenování, nazývaly Datsun.

Nissan v roce 1989 vytvořil samostatnou luxusní značku Infiniti. V roce 1999 uzavřel partnerství s Renaultem.

Nissan Micra • Nissan Leaf •​ Nissan Qashqai •​ Nissan X-Trail •​ Nissan Juke •​ Nissan Navara •​ Nissan 370Z •​ Nissan Ariya •​ Nissan GT-R

Doporučujeme

Články odjinud