Další trest za ruský doping. Olympijský výbor potrestal dvě běžkyně a jednu biatlonistku

Mezinárodní olympijský výbor diskvalifikoval kvůli dopingu na olympijských hrách v Soči další tři ruské sportovkyně včetně členky stříbrné biatlonové štafety Olgy Zajcevové. O medaili už Rusky přišly na začátku týdne poté, co MOV oznámil trest pro jiné dvě členy týmu. Češky se po jejich vyřazení posunuly na třetí místo.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potrestaná ruská biatlonistka Olga Zajcevová

Potrestaná ruská biatlonistka Olga Zajcevová | Foto: By Ximeg | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Zpětně byly na základě zprávy Oswaldovy komise vyškrtnuty z výsledkových listin OH 2014 i běžkyně na lyžích Julia Čekalevová a Anastasia Docenková. Všechny závodnice mají zároveň doživotní zákaz účasti na olympijských hrách v jakékoliv funkci.

Opožděný bronz ze Soči pro české biatlonistky. Ruská štafeta byla kvůli dopingu diskvalifikována

Číst článek

Devětatřicetileté Zajcevové, jež už před třemi lety ukončila kariéru, zůstanou ve sbírce štafetová zlata z olympijských her v Turíně 2006 a Vancouveru 2010, v Kanadě také vybojovala stříbro v závodě s hromadným startem. Docenková a Čekalevová dál závodí, v této sezoně zatím startovaly jen v méně prestižním Poháru FIS.

Celkem už MOV potrestal kvůli systematickému a státem řízenému dopingu a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury WADA, 25 ruských sportovců.

MOV oznámil, že počet prověřovaných případů vzrostl na 36. To je o osm víc, než bylo původně zveřejněno. Vyšetřování některých kauz navíc stále pokračuje a MOV proto nevylučuje, že otevře ještě další. Zatím jedinou ruskou reprezentantkou, jejíž případ skončil zprošťujícím verdiktem, je krasobruslařka Adelina Sotnikovová, vítězka závodu žen.

Díky dopingu ruských biatlonistek získala česká ženská štafeta dodatečně bronzovou medaili. Původně druhé Rusky byly už v týdnu diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové.

Za doping během her v Soči byli potrestáni například vítěz závodu na 50 km Alexander Legkov nebo trojnásobný stříbrný medailista Maxim Vylegžanin. Diskvalifikace z her v Soči a doživotní olympijský distanc v týdnu potkal také skeletonistu Sergeje Čudinova a členy zlatého čtyřbobu Dmitrije Truněnkova a Alexeje Něgodalja. Už minulý týden byl stejně potrestán pilot vítězné posádky Alexandr Zubkov, který bral v Soči dvě zlaté medaile.

Rusko přišlo již o jedenáct medailí a v hodnocení národů, které původně na domácí olympiádě ovládlo s bilancí 33 medailí (13-11-9), kleslo na šesté místo.

V úterý 5. prosince by měl MOV rozhodnout, zda ruská reprezentace bude moci startovat na únorové zimní olympiádě v korejském Pchjongčchangu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme