Výbušnina u vánočních trhů. Pyrotechnici zasahovali v centru Postupimi

Pokus o teroristický útok?

Výbušnina u vánočních trhů. Pyrotechnici zasahovali v centru PostupimiNOVÉ
Centrum Postupimi Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Sdílet:

Poblíž vánočních trhů v centru německého města Postupim se nacházel balíček, který podle policie obsahoval výbušninu. Okolí místa nálezu policie uzavřela, později nařídila i evakuaci všech obyvatel z přilehlých bytů a obchodů. Pyrotechnici následně balíček zničili. Za necelé tři týdny uplyne rok od teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně s 12 oběťmi.

Policejní mluvčí Peter Meyritz uvedl, že  balíček o velikosti 40 krát 50 centimetrů přinesl doručovatel do lékárny na rohu ulic Brandenburger Strasse a Dortustrasse v centru braniborské metropole. Při jeho rozbalování si zaměstnanec všiml drátů a zavolal policii. Ta následně uzavřela centrum včetně vánočních trhů.

„Podezření na nekonvenční výbušné zařízení se potvrdilo,“ informovala braniborská policie na twitteru poté, co pyrotechnici prozkoumali podezřelý balíček.

Braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter podle listu Märkische Allgemeine ale později řekl, že se v balíčku nalezly hřebíky a určitá látka. Zda byla látka výbušná, nebo to byla třeba jen sádra, podle něj zatím není jasné. Pyrotechnici balíček totiž zatím zkoumali jen pomocí rentgenu. Nelze tak zatím říci, zda se jednalo o bombu či pouze o její atrapu, uvedl Schröter. „Vyšetřování je na začátku,“ dodal.

Policie na twitteru „na základě fám“, které se začaly šířit, vyzvala, aby lidé nedělali urychlené závěry. „Prosíme, abyste se vystříhali jakýchkoli spekulací kolem nalezeného předmětu. Prověřování stále není ukončeno,“ doplnila braniborská policie.

Balíček policejní pyrotechnici zničili. Některá německá média informovala, že byla slyšet silná rána. Policie nyní prověřuje, zda podobné balíčky nedostaly také jiné obchody v okolí. V centru města se pohybuje i pes speciálně vycvičený na hledání výbušnin.

Tento týden se po celém Německu otevřela řada vánočních trhů, které lákají každý rok statisíce návštěvníků z Německa i zahraničí. Letos je doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Na mnoha místech města umístila betonové zátarasy.

Za necelé tři týdny uplyne rok od atentátu v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky. Islamista Anis Amri si za terč svého útoku vybral právě vánoční trhy v západní části berlínského centra.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Zemřela „Madam MiG“, sovětská pilotka, která hájila existenci UFO

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články