Více než dvojnásobně překročené limity. Části Moravskoslezského kraje trápí smog

V části Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší jsou ráno překročeny na několika měřicích stanicích. Nejvíce pak ve Věřňovicích na Karvinsku, kde to bylo 121 mikrogramů na metr krychlový, což je více než dvojnásobek povoleného imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog (ilustrační foto)

Smog (ilustrační foto) | Foto: Foto-RaBe | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Podle aktuálních hodinových koncentrací se situace v regionu v sobotu ráno různila. Nejhůře na tom bylo právě Karvinsko a Ostravsko, kde meteorologové situaci označili jako špatnou.

Rozptylové podmínky budou podle předpovědi nepříznivé nebo mírně nepříznivé, přechodně dobré. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší (PM10) se i nadále budou pohybovat kolem nebo nad hodnotou stanoveného imisního limitu.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme