Andrej Babiš

Andrej Babiš | foto: Dan Materna, MAFRA

Babiš jednal s Jihokorejci o dostavbě jaderných bloků Temelína a Dukovan

  • 242
O možnostech výstavby jaderných bloků v Česku a spolupráci v oblastech hospodářství a průmyslu jednal šéf ANO Andrej Babiš s jihokorejským ministrem obchodu, průmyslu a energetiky Pek Un-kjuem. Jižní Korea je ve výstavbě jaderných elektráren celosvětovým hráčem, uvedl Babiš.

Podle agentury Jonhap se ministr u Babiše ucházel o podporu jihokorejských firem jako u budoucího českého premiéra.

„Pek Un-kju se jasně vyslovil, že Soul se o český plán (stavby jaderných bloků) zajímá, a vyjádřil přesvědčení, že úzká spolupráce povede k úspěšnému stavebnímu projektu,“ informovalo jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky o páteční schůzce. 

Ministr zdůraznil, že Jižní Korea má s budováním jaderných reaktorů 40letou zkušenost a v minulosti zajistila stavební zakázku i ve Spojených arabských emirátech.

Babiš v neděli sdělil, že Jihokorejci představili technologie a certifikáty, údajně jednají s energetickým gigantem ČEZ. Schůzku označil za informativní. Babiš, jak poznamenal, se na ní zajímal o technologie na zpracování lithia. Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů tohoto kovu.

O dostavbu bloků v Temelíně a Dukovanech projevily vedle jihokorejské státní společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) i ruský Rosatom a francouzská EdF.

Jihokorejský ministr se v pátek setkal i s českým ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem. Jednali spolu o česko-korejských obchodních vztazích, spolupráci v energetice, ve vědě, technice, inovacích a v moderních technologiích, informovalo české ministerstvo.

,