Hlavní obsah

Britské úřady byly varovány před antivirovým programem Kaspersky

Londýn

Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) varovalo vládní úřady před používáním antivirového softwaru od ruské společnosti Kaspersky Lab. Spojené státy již dříve používání tohoto softwaru vládním úřadům zakázaly kvůli obavám z ruské špionáže.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab a vývojař antivirových programů

Článek

Šéf NCSC Ciaran Martin uvedl, že ruský antivirový software by se neměl používat v systémech obsahujících informace, které by mohly poškodit národní bezpečnost, pokud by k nim získala přístup ruská vláda. Dodal, že NCSC jedná se společností Kaspersky Lab o vytvoření mechanismu, který by produkty firmy umožnil v Británii kontrolovat.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v září nařídila vládním úřadům v USA odstranit z počítačů produkty společnosti Kaspersky Lab. Zdůvodnila to obavami z úzkých vztahů firmy s ruskými zpravodajskými službami a z možného využívání softwaru k ruské špionáži. [celá zpráva]

Společnost Kaspersky Lab ale popírá, že by Rusku se špionáží pomáhala. Tvrdí, že se stala obětním beránkem rostoucího napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám