Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Po strništi bos v černém a bílém. Film Jana Svěráka míří znovu do kin

Kultura

  14:00
Snímek po strništi bos vidělo v českých kinech více než 400 tisíc diváků. Jan Svěrák teď v kinech uvede jeho alternativní verzi. Ta je černobílá, s jinou mixáží zvuku a jinou délkou. Blu-ray edice filmu bude obsahovat obě verze filmu.

Hlavní hrdinové filmu Po strništi bos (2017) v podání herců (zleva): Hynka Čermáka, Jana Třísky, Petry Špalkové, Ondřeje Vetchého, Viery Pavlíkové, Terezy Voříškové a Aloise Grece. foto:  Dan Materna, MAFRA

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným.

Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Eda tu nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Snímek Po strništi bos (2017). Režie Jan Svěrák.
Ondřej Vetchý (vlevo) a Jan Tříska ve filmu Po strništi bos (2017).

Na snímek do českých kin přišlo více než 448 tisíc diváků.

„Jan Svěrák měl původně v úmyslu uvést do distribuce zároveň barevnou i černobílou verzi. Lišily se nejen střihem, ale také mixem zvuku. Byl přesvědčen, že každá z verzí má své přednosti. Plná barevná je veselejší a příjemná na sledování, černobílá je zase estetičtější, dobově autentičtější a divák, nerozptylován barvou věnuje více pozornosti hercům. Každá verze měla vlastní střižnu a vlastního střihače,“ oznámila za tvůrce Jana Šafářová. Vznikly tak dva poměrně rozdílné snímky.

Černobílá verze Po strništi bos je liší i stopáží. Je o čtyři minuty delší a to i přesto, že v ní chybí scéna s Vlasovci. Film jde do distribuce na DVD a Blu-ray. Právě Blu-ray verze v sobě bude obsahovat obě verze filmu.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.